Бизнес стратегиите на двата германски енергийни гиганта Е.ОН и RWE на турския пазар са напълно противоположни. Докато Е.ОН се отказва от строителството на електростанции в тази страна, неговият конкурент планира многомилионни инвестиции. Отслабването на конюнктурата принуждава Е.ОН да напусне растящия пазар на Турция. Най-големият германски енергиен концерн взе решение да напусне съвместното предприятие с турската компания Turcas, което трябваше да построи две електростанции в страната.

Но мястото остана вакантно за кратко – вторият по-големина енергиен концерн RWE, точно обратното, подписа на 20 март с Turcas договор за сътрудничество. Съвместното предприятие, 70% от което ще принадлежи на германския партньор, ще построи газова станция с мощност 800 Мвт недалеч от турския град Денизли. Инвестицията в проекта се оценява на 600 милиона евро. Окончателното решение за проекта ще бъде прието в края на годината, строителството на станцията може да започне още през първото тримесечие на 2010 г. Участниците в СП се замислят и над строителството още на станция на въглища, но тези планове за момента са в най-ранен стадий.

По думите на Ердал Аксой, оглавяващ Turcas, RWE е добър партньор благодарение на големия опит на концерна в изграждането и експлоатацията на газови станции. Както заяви директорът за стратегия на германския концерн Леонхард Бирнбаум, " за RWE съвместното предприятие е първата важна стъпка на турския пазар". Представителите на Е.ОН със същите думи преди година и половина изразиха намерението си да работят на турския пазар. След неуспешния опит да се купи испанската "Ендеса" Турция се превърна за енергийния лидер на Германия в един от най-перспективните пазари заедно с Русия.

Благодарение на растящото енергийно потребление и неотложната нужда от допълнителни производствени мощности Турция е един от най-привлекателните пазари и предлага на такива опитни компании, като Е.ОН, добри възможности за ръст, заяви тогава представителят на германската страна. Прогнозите за тази страна и сега остават доста добри. Отрасловите експерти очакват, че ръстът на този пазар ще надхвърли средните показатели. Турция е оглеждана от още един член на германската "голяма четворка" - EnBW. Но ето, че Е.ОН си промени приоритетите.

След международното разширяване през последните години, ние решихме да се откажем от по-нататъшна активност на турския пазар на електроенергия, така обясни промяната в стратегията на германския концерн негов представител. През последните години Е.ОН инвестира над 15 милиарда евро в Русия, Испания, Франция и Италия и сега, както по всичко изглежда, възнамерява да се откаже от нови инвестиции в чужбина. Дълговете на германския концерн значително нараснаха заради тази активна експанзия.

Ръководителят на Е.ОН Вулф Бернотат неотдавна обяви, че са необходими икономии и свиване на инвестициите, проверка на целесъобразността на проектите и продажба на дялове в някои компании. А RWE, въпреки кризата, вярва в силите си. В началото на годината концернът обяви за най-голямата покупка през последните години. RWE планира да купи за над 9 милиарда евро холандската енергийна компания Essent. И сега, за разлика от главния конкурент, есенският концерн дръзва да започне експанзия в Турция. БГНЕС