Вероятната стойност на иска, който вече е внесен в арбитража във Вашингтон, е 72 млн. лв. Пореден чужд инвеститор отново в сектор енергетика заведе иск срещу България. Този път това е чешката Energo-pro, която доставя електричество на цяла Североизточна България. Тя е завела арбитражен иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка /ICSID/, пише "Капитал Daily".

Намерението за подобна стъпка беше заявено от компанията още през 2013 г. заради ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от март същата година. Тогава арбитражно дело срещу страната ни с подобни мотиви беше заведено от австрийската EVN, която захранва с електроенергия Югоизточна България. Търсената сума по спора е 600 млн. евро, а основанието - загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор в периода от 2004 до 2014 г.

Друго арбитражно дело на стойност 1 млрд. евро, но срещу Националната електрическа компания, беше заведено от руската "Атомстройекспорт", основен акционер в проекта за АЕЦ "Белене", заради отказа на българската държава да строи централата.

И ако за "Белене" въпросът е свързан с вече поръчани, но неплатени мощности, то случаят с ЕРП показва, че държавата не може еднолично да изземва приходи от частни дружества. Ако страната изгуби споровете, цената за грешните решения ще бъде поета отново от данъкоплатеца.

Мотивите за иска на Еnergo-pro са, че решението на регулатора води до голям дефицит в неговите дъщерни дружества в България - "Енерго-про продажби" и "Енерго-про мрежи". Конкретно компанията възразява, че КЕВР не е признала инвестиционни разходи, направени за рехабилитация на разпределителната мрежа през 2012 г. Това става ясно от интервю, дадено за ICSID през август 2013 г.

"Става дума за десетки милиони, инвестирани от електрическата компания "Енерго-про мрежи" само през 2012 г. в укрепването и развитието на мрежата на територията на Североизточна България", коментират от "Енерго-про". Сериозен проблем за финансовата стабилност на "Енерго-про продажби" пък са некомпенсираните разходи за електроенергия от възобновяеми енергийни източници, които към 30 юни 2013 г. са в размер на 46 млн. лв., допълват от компанията.