Европейският съюз одобри пакет от финансова помощ за Ирландия.

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен приветства решението на ирландското правителство за финансова помощ, и подчерта, че така ще бъде гарантирана финансовата стабилност в Европа. От своя страна Ирландия се ангажира да публикува в сряда своя план за спестяване на 15 милиарда евро за период от 4 години.

Програмата ще е на стойност от 80-90 млрд. евро и е разчетена за период от 3-4 години. Средствата ще отидат на първо място за стабилизиране на банковия сектор в Ирландия, а също за финансиране на текущия дефицит в бюджета на страната. Програмата ще бъде официално приета на заседание на финансовите министри на еврогрупата през следващата седмица.

Това е първият случай, когато страна от еврозоната отправя искане за помощ от специалния спасителен фонд, който беше създаден по-рано тази година, за да не се повтаря ситуацията с Гърция.

Решението на Ирландия да поиска финансова помощ привестваха и финансовите министри на страните от Г-7. Помощта за Ирландия трябва да намали тревогата ни, заяви и португалският министър на финансите. Португалия, която бе домакин на срещата на върха на НАТО, в която участва и България, бе посочена за следващото слабо звено в еврозоната.