Ключова реформа в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР), която цели да намали риболова до устойчиви нива на рибните запаси, да прекрати изхвърлянето на нежелания улов в морето и да базира дългосрочното планиране на достоверни научни данни, бе одобрен от Парламента на Европа в сряда.

 

Прекомерният риболов е широко възприеман като най-голямата грешка в текущата ОПОР, стартирала през 2002 година. Новата политика ще влезе в сила през 2014 година.

 

Според данни на Европейската комисия 80 процента от рибните запаси в Средиземно море и 47 процента от тези в Атлантическия океан са изразходвани. Гласуваната в пленарна зала реформа предлага ясни и строги мерки за справяне с този проблем.

 

Целта е рибните запаси да бъдат възстановени до 2020 г., позволявайки на ЕС да има 15 млн. тона повече риба и да създаде 37 000 нови работни места.

 

Изхвърлянето на нежеланите екземпляри от улова обратно, тъй като са неподходящи по големина или вид, се отнася за повече от четвърт от цялостния улов в ЕС. Повечето от изхвърлените видове умират. За да се прекрати тази вредна практика, депутатите настояват от 2014 г. риболовните кораби да бъдат задължени да разтоварват целия си улов на сушата в определени по график дати за различните рибарства.

 

Разтовареният улов на сушата, който е неподходящ като големина, например, ще бъде използван за цели, различни от консумацията от хора. Страните членки ще трябва да гарантират, че риболовните кораби спазват забраната за изхвърляне на нежелания улов в морето.

 

От 2015 г. ще се предотврати определянето на твърде високи квоти, които не са устойчиви, от страните членки. Рибарите ще трябва да спазват „максимално устойчивия добив“, т.е. да не улавят повече, отколкото даден рибен запас може да се възстанови за една година.

 

Реформата ще се базира на многогодишно планиране на запасите, за да се осигури устойчивост на рибния отрасъл. Предприемането на дългосрочен подход ще подобри предвидимостта на пазара, което в замяна трябва да спомогне за по големи инвестиции и по добро планиране в индустрията. Многогодишните планове ще се основават на по точни и достоверни научни данни, които страните членки ще са задължени да събират и предоставят.