Рейтинговите агенции със своите кредитни оценки вкарват цели държави в криза, като причиняват покачване на лихвите по техния дълг. Европейският съюз реши да сложи край на всичко това. По информация на Spiegel, ще бъде въведена временна забрана да се присъжда кредитен рейтинг на определени държави. Забраната може да влезе в сила още от 2012 г.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние работи върху реформа на нормативните документи, касаещи рейтинговите агенции. Проектът засега се пази в тайна, но от Financial Times Deutschland са се добрали до тази информация. Според чернови вариант на проекта, Барние предлага новата европейска агенция за надзор на ценните книжа ESMA да получи правото да одобрява или временно да отхвърля публикуването на оценките за платежоспособността на държавите – членки.

Тази мярка ще се прилага най-вече за държави, които са получили финансова помощ – независимо дали от фонда EFSF или от Международния валутен фонд. Забраната ще предотврати възможността агенциите да избират най-неподходящите моменти за обнародване на негативните си оценки, както е типично за тях – например преди голяма емисия ДЦК, в момент на оживление на пазара или в навечерието на ключови политически събития.

Този вреден навик на рейтинговите агенции „има негативни последици за финансовата стабилност на държавите и носи възможни дестабилизиращи ефекти за световното стопанство“ - пише в черновата на документа.

Барние не само е на мнение, че рейтинговите агенции търсят най-вредния момент за своите лоши новини, но и счита, че техните оценки не винаги отговарят на действителността. По тази причина той иска на европейските регулатори да се даде правото да налагат забрана върху кредитните оценки за страни като Гърция, Ирландия и Португалия. Според спекулациите, същата съдба скоро чака Италия и Испания – за което убеждение рейтинговите агенции значително помогнаха.

Забраната рейтинговите агенции да се произнасят за една или друга държава няма да зависи само от получената международна финансова помощ, според проекта на Барние. Трябва да са изпълнени и ред други критерии – например кредитната оценка на някоя страна да може да влияе негативно на състоянието в други държави или на цялата финансова система, какъвто е случаят с днешната европейска дългова криза. ESMA освен това трябва да си сътрудничи с другите надзорни органи.

 

Барние ще внесе за разглеждане в Европейската комисия този законопроект най-късно през ноември. После Европейският парламент и държавите членки също трябва да си кажат думата. Така че е реалистично, при добро желание, от есента на 2012 г. всемогъществото на рейтинговите агенции да бъде подрязано.

Оценката на журналистите, запознати с тези проекти, е че Барние този път не си поплюва. Той настоява държавните членки да изменят законодателството си така, че инвеститорите да могат да търсят по съдебен ред обезщетение от рейтингови агенции, издали необосновани и въобще подвеждащи оценки. А при сложните структурирани финансови продукти винаги ще трябва да има оценки от най-малко две рейтингови агенции.

Тази седмица кредитният рейтинг на Испания беше понижен с две степени, а този на Франция поставен под наблюдение с негативна перспектива. Не е ясно доколко това накара инвеститорите да са по-бдителни, купувайки европейски държавни ценни книжа, но със сигурност допринесе за сътресения по пазарите. Рейтигновите агенции са частни организации, техните претенции за върховна обективност са много спорни. ЕС сериозно ще се опита да ограничи тяхното влияние.