Хиляди британци ще бъдат евакуирани от домовете си, след като спешна проверка показа, че изолацията на блоковете, в които живеят, е леснозапалима.

След пожара в „Гренфел тауър” в Лондон на 14 юни, при който загинаха най-малко 79 души, правителството нареди преглед на пожарната безопасност и общото състояние на сградите на територията на цялата страна, която още продължава.

Бюджетът вече дължи 3 млн. лв. лихви за "безплатното" саниране

Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране

”Безплатното” саниране излиза над 17 000 лeва на апартамент

Досега 34 блока в 17 общини не са издържали тестовете. Става дума за сгради в Манчестър, Плимът, Портсмут, Брент и лондонския район Камдън, където евакуация на опасни сгради започна спешно още в петък късно вечерта. Броят на запалимите блокове може да се увеличи, предупреждават от правителството.

Късно вечерта в петък противопожарната служба в Лондон поиска спешна евакуация на комплекса „Чалкотс” в Камдън и общинският съвет пристъпи към изпълнението на препоръката.

Обитателите на 650 апартамента опаковаха багажа си и започнаха да напускат жилищата си. Около 80 души от комплекса обаче заявиха публично, че няма да напуснат и заплашиха общинския съвет със съдебни дела. Градският съвет финансира с 500 000 паунда краткосрочно хотелско настаняване на обитателите на опасния блок, отпускат се още 100 000 лири стерлинги за храна и стоки от първа необходимост.

Евакуираните обаче трябва да намерят сами къде да се подслонят за по-дългия период на ремонт на сградите.

Пожарът в „Гренфел тауър” започнал от хладилник „Хотпойнт” (Hotpoint) модел FF175BP, но се разпространил бързо заради леснозапалимата изолация на санираната през 2015 г. сграда, която не отговаря на стандартите за пожарна безопасност, обяви полицията в края на миналата седмица.

Междувременно изгоря още една жилищна сграда в британската столица - 4-етажен блок се подпали в „Бетнал грийн” в събота. Пожарът започнал от апартамент на третия етаж. Причината засега не е известна.