Инвестиции в размер на 900 млн. , сред които 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1.5 млн. електромера, една нова когенерация в Пловдив за 100 млн. лв. и два фотоволтаични парка е направила австрийската компания ЕВН от стъпването си в България до сега. Новината съобщи Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България, по време на церемония по листването на дружества от групата на БФБ.

Пред DarikFinance.bg Золфелнер отказа да коментира дали в качеството на мажоритарен собственик дружеството ще се опита да изкупи и предлаганите от държавата миноритарни дялове.

Интересувате ли се от покупката на държавните пакети в двете дружества?

За съжаление това е нещо, което не мога да коментирам, защото съгласно българските и австрийските закони ми е забранено.

Какъв тип инвеститори предпочитате да влязат в дружеството чрез тази продажба?

Бих казал, че всеки инвеститор, който има желание да допринесе за развитието на бизнеса ни в България, който иска да помогне да постигнем целта си за усъвършенстване на електрическата мрежа и обслужването на клиентите, той е добре дошъл.

Доволни ли сте от регулаторната рамка, при която работи електроенергийния пазар в България?

В Еворпа има много неща, които трябва да бъдат подобрени в енергийния сектор по отношение на регулациите. Всяка страна трябва да намери отговорите на тези предизвикателства сама за себе си като се съобрази със специалната ситуация, в която се намират икономиката и населението й. В дългосрочен аспект очаквам че ще има консолидация на европейските регулаторни правила.

В България бе направено много. Разбира се има още какво да се желае, но ние сме оптимисти. В краткосрочен аспект ние очакваме да се реализират приетите наскоро промени в нормативната уредба.

Попитах ви за регулаторния натиск, защото напускането на ЕОН се възприе именно като отстъпление заради оказан такъв натиск ...

Не съм виждал никакво официално становище от ЕОН, така че не мога да коментирам този въпрос. Трябва да знаете обаче, че ЕВН е стабилен инвеститор. Ние искаме заедно с регулатора и държавните институции да подобрим инфраструктурата в енергетиката, да се подобри ситуацията за инвестиции и да допринесем както за бъдещето на българския бизнес, така и за добруването на населението.

В интервю за DarikFinance.bg от Енерго - Про наскоро посочиха, че би било добре, ако регулаторните власти разрешат на дружествата от електроразпределението да генерират по-големи печалби, за да могат да осъществяват необходимите инвестиции. Как гледате вие на този въпрос?

Смятам, всички знаят, че регулаторната рамка трябва да бъде спазвана. Ако нещо трябва да се подбори, то ще се подобри. Регулаторът трябва да намира баланса между социалната политика и необходимостта от инвестиции, както и да подпомага икономиката като цяло. Защото енергийната инфраструктура е гръбнака на държавата и индустрията, така че тя трябва винаги да получава подкрепа за развитие.

От днес сте публична компания, чиито акции могат да се търгуват на БФБ. Ще ни кажете ли някакви предварителни финансови резултати от дейността на дружествата за тази година?

Това е нещо, което не мога да коментирам в момента.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!