17.20 ч. българско време

Еврото стои над нивото от 1.27 срещу долара. Малко преди финала на сесията на Стария континент единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2709 за € 1.

Междувременно, за първи път от шест дни доларът поевтиня срещу йената заради по-лошите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ. Зелените пари изтриха 0.3 на сто срещу японската валута до нивото от 88.44. Еврото също поевтиня минимално спрямо считаната за сигурна японска валута.

Новините от Испания също поставиха под натиск единната валута. Банките на Пиренеите са заели рекордна сума от Европейската централна банка /ЕЦБ/ през юни.

Част от пазарните играчи са притеснени и от бавния ръст на индустриалното производство в еврозоната. На годишна база през май промишленото производство в 16-те държави от валутния съюз е нараснало с 9.4% при прогнозиран ръст от 11.4 на сто. На месечна база пък ръстът на промишленото производство буквално е „замръзнал” на 0.9 процента.

Инвеститорите на стоковите борси са в очакване на данните за запасите от суров нефт в САЩ. Цената на черното злато засега стои стабилно, като барел лек американски суров петрол се търгуваше на $ 76.64, а сортът брент – на $ 76.32.

 

16.45 ч. българско време

Близо до границата от 1.27 се води търговията при валутната двойка евро/долар.

Малко след отварянето на Wall Street единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2703 за € 1.

За кратко еврото се спусна до $ 1.2690, заради разпродажбите на капиталовите пазари след излизането на данните за продажбите на дребно в САЩ и отслабения апетит за риск.

Успешният аукцион на държавен дълг на Португалия, обаче, подкрепи курса на еврото срещу долара. Въпреки, че от Moody’s свалиха рейтинга на страната вчера, днес тя набра 1.68 милиарда евро от капиталовите пазари, макар и при по-висока доходност на книжата.

Пазарните играчи са в очакване на данните за запасите от суров нефт в САЩ. Черното злато се търгуваше в тесни граници днес, като за кратко премина и нивото от $ 77 за барел. Цената, обаче, се установи малко под тази граница – малко след отварянето на борсата в Ню Йорк лекият американски суров петрол се котираше на $ 76.72, а сортът брент – на $ 76.36.

 

10.45 ч. българско време

Еврото се приближава към двуседмичен връх срещу долара, след като вчера Гърция успешно пласира дългови книжа на пазарите, при това при лихва по-ниска от 5 процента.

Малко след старта на търговията в Европа единната валута се разменя срещу зелените пари на ниво от $ 1.2718 за € 1.

Апетитът за риск на инвеститорите се изостри и след излизането на отчета на Intel за второто тримесечие на годината. Започнаха да се оправдават прогнозите за силни финансови резултати на технологичните компании, а очакванията за отчетния сезон остават високи.

Цената на нефта се приближава към двуседмичен връх заради позитивните настроения на пазарите и преди излизането на данните за запасите от суровината в САЩ. Вчера American Petroleum Institute оповести неочакван ръст на петролните резерви, но окончателните данни днес ще съобщи енергийното министерство. Ако, обаче, данните на ведомството потвърдят тези на института, то цената на черното злато ще тръгне надолу.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол се търгуваше на $ 76.87 за барел, а сортът брент – на $ 76.39 за барел.

 

08.20 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола леко се понижи. Лекият американски петрол се котира за $ 76.83 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 75.41 за барел.

Играчите са оптимистично настроени за тримесечните отчетите на компаниите, както и за глобалното икономическо възстановяване. Очаква се запасите от петрол да паднат с 1.4 млн. барела през седмицата до 9 юли, което ще доведе до по-голямото търсене на суровината.

На валутните пазари еврото се задържа над 1.27 спрямо долара. Към момента двойката е на ниво $ 1.2710 за 1 €.