Асен Христов е председател на Надзорния съвет на Еврохолд България АД. Потърсихме го за коментар на случващото се на БФБ и удара върху ликвидните позиции на борсата, каквато холдингът е без съмнение.

 

Макар и далеч от България в момента Христов изложи своята оптимистична гледна точка за случващото се на пазара, даде да се разбере, че бизнесът вече действа активно, за да се възползва от кризата, обхванала света, и подаде топката към държавниците.

 

Свидетели сте на това как онази част от бизнеса ви, която се търгува на борсата, поевтинява главоломно.  Притеснени ли сте от това?

 

Реално според мен това, което става на борсата, отразява страха на инвеститорите в целия свят. Цените в момента се формират от изключително малък обем. Това донякъде е хубаво, защото така ще се отсеят здравите дружества, които по една или друга причина нямаха стабилен фундамент, но бяха с нереално високи цени. Аз  не казвам, че те ще изчезнат,  просто ще отидат на някакви нормални цени.  

 

Личното ми мнение е, че след месец - два или след малко по-дълъг период от време тези дружества, които имат стабилен фундамент, ще тръгнат нагоре, а другите ще си останат на тази цена. Тоест това е един нормален процес, отрезвяване на борсата.

 

Дали това ни притеснява- ние мислим, че нашият модел е много добър, независимо от това че цените падат в момента. Аз не смятам да ги коментирам, защото те се формират от чисто спекулативни интереси. От друга страна в момента цената ни изключително много се влияе от факта, че продължаваме да сме една от най-ликвидните позиции.

 

Който се нуждае от кеш, а има изключително много спекуланти, които накупуваха от нашите акции с репа, със заемни средства, сега е принуден да връща пари. Нашето дружество е от ликвидните, които можеш да продадеш и веднага да вземеш кеш. Така че те продават на всяка цена наши акции. В същото време цената пада, защото като виждаш, че някой продава на всяка цена, се влияеш и ти.

 

А те продават не защото ситуацията е лоша, а защото се нуждаят от пари. И това пак е обърнатата логика на това, което трябва да бъде.

 

При нормален пазар хората продават от тези дружества, за които смятат, че няма потенциал. Но в момента  продават от тези дружества, които имат потенциал, защото пък тези които купуват, купуват само от тези дружества, за които смятат че има потенциал.

 

Има ли според вас такива които се възползват от ниските нива и вече са започнали да купуват?

 

Има. В момента не съм в България. Това, което става на нашата борса става и на другите борси и лично ние в Еврохолд се възползваме от това и то много добре.

 

Ако преди сме планирали няколко десетки милиона за експанзия на Балканския полуостров, то сега нещата са различни. За разлика от всичките други дружества ние успяхме да си осигурим парите за експанзията преди кризата. Така че ние имаме кеш и ако преди сме планирали X евро за тази експанзия, сега смятаме да я реализираме за два пъти по-малко средства.

 

Това е времето, когато могат да се правят пари. Рядко има моменти, в които могат да се правят бързи сделки, иначе те продължават години. Сега е времето.

 

Аз ще ви дам хипотетичен пример. Ако българската държава имаше още по-голям излишък, защо да не купи Морган Стенли, вместо Уаковия? С 5 до 10 млрд.  щяхме да успеем и да оправим цялата икономика, защото след 3 години сигурно ще може да бъде продадена тройно.

 

Така че е хубаво държавниците да преценят дали не е добре да направят нещо.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.