Европейската комисия /ЕК/ взе решението 2010 да е годината за борба с бедността и социалното изключване, защото проучване, направено година по-рано, установи, че в Европа все още има около 80 милиона бедни хора. Това каза в сутрешния блок на радио Фокус „Добро утро, България” ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова.

Тя бе категорична, че това е абсолютно недопустимо в 21 век. Тази година е посветена на това да предизвикаме обществено внимание към проблеми като бедността и социалното изключване. Трябва да кажа, че инструменти, с които Европа може да се бори с тези явления, са налице, налице са и средствата, категорична е Златанова.

Тя даде и пример. В България, където 92% от гражданите считат, че бедността е проблем, само тук средствата, които са предоставени безвъзмездно за седем години по линии на европейски фондове за страната ни, са в размер на близо 8 милиарда долара. И това именно са онези средства, които са предназначени, за да сближат обществата ни в тяхното развитие, включително и за да се борим с явления като бедността и социалното изключване, коментира Зинаида Златанова.

Тя изрази надежда хората да проявяват много повече разбиране към проблеми като бедността и да приемат, че те съществуват и че има инструменти за тяхното решаване. Фокус