Давос поля със студена вода твърденията, че европейската криза е свършила, като водещ икономически експерт предупреди, че еврозоната остава в капана на висока задлъжнялост и слаб растеж.


Аксел Вебер, бившият шеф на германската
Bundesbank, заяви, че основните рискове остават в сила и регионът вероятно ще се изправи пред нова атака на пазарите през тази година.

 

"Европа е под заплаха. Аз все още съм много загрижен. Пазарите са се подобрили, но икономическата ситуация в повечето страни не е", заяви той на Световния икономически форум в Давос.

 

Според Вебер, който сега е начело на UBS, стрес тестовете на Европейската централна банка могат да доведат до нова криза във валутния съюз.

 

"Пазарите в момента пренебрегват рисковете, особено в периферията. Очаквам, че някои банки няма да преминат успешно теста, въпреки политическия натиск. И когато това стане факт, ще има реакция на пазарите", прогнозира той.

 

Вебер, който подаде оставка от постовете си в германската и европейската централни банки, заради несъгласието си със стратегията за решаване на дълговата криза, заяви, че новите правила за спасяване на притежателите на облигации на банките от еврозоната ще накарат инвеститорите да действат превантивно, за да ограничат отписването на активи.

 

"Ще видим, че спекулантите няма да чакат до ноември, а ще заложат на печелившите и губещите преди това", каза той.

 

Опасността идва от това, че проблемите на банките отново ще се пренесат върху суверенните държави, които ще са принудени да социализират риска, за да подсилят банковите си системи.

 

Въпреки че Вебер не посочи конкретни страни, е ясно, че дори и Ирландия може да бъде отново изложена на риск със съотношение дълг към БВП от 125%.

 

"Това е ключовият въпрос тази година", каза Вебер и предупреди лидерите на Европейския съюз, че трябва да се откажат "опасните заблуди" за възстановяването.

"Усещането за нещата е по-добро, отколкото е реалното им състояние. Възстановяването е твърде слабо, за да генерира работни места. Не става въпрос за това дали нещата се подобряват: . . Нивата на растеж, работните места и БВП са далеч по-зле, отколкото преди кризата ", каза той.

 

Според Вебер въпросът, за това дали Германия се справя по-добре от Франция, се поставя за отвличане на вниманието, тъй като цялата еврозона се справя зле. Глобалната икономическа игра сега се води от САЩ и в Китай.

 

Той допълни, че еврото ще слезе на земята със затягането на паричните политики от Федералния резерв на САЩ и други централни банки.