ЕС може да даде зелена светлина на американската генномодифицирана царевица TC1507, разработка на щатската компания Pioneer, въпреки масовата съпротива срещу отглеждането на подобни култури.

По време на заседание на министрите по европейските въпроси във вторник 19 от 28-те страни членки са гласували против, включително България, но заради квотното разпределение на на гласовете забраната не е приета, пише "Сега".

Така окончателното решение ще трябва да вземе Европейската комисия. "За" ГМО царевицата са били Великобритания, Финландия, Естония, Швеция и Испания, а Белгия, Чехия, Германия и Португалия са се въздържали.

Против вота на Германия, която има най-много квоти при гласуването, се обявиха Зелените в страната. Според тях немският вот е бил решаващ и е можел да промени коренно ситуацията. "Федералното правителство пропусна историческа възможност ясно да се обяви срещу генното инженерство в Европа. Одобряването на генномодифицирана царевица поставя ГМО храни на масата на потребителите. Почти всички германци са против това", заяви Симоне Петер от Зелените вчера.

Според еврокомисаря по здравеопазване Тонио Борг процедурата е такава, че при липса на квалифицирано мнозинство еврокомисията трябва да одобри предложението.

У нас след законови промени от 2010 г. е въведена пълна забрана за всякакво освобождаване в околната среда и отглеждане на ГМО продукти, включително такива, разрешени в ЕС.