Европейските министри на земеделието се събират на извънредна среща днес в Люксембург, за да обсъдят ситуацията с разпространението на бактерията Ешерихия коли и възможностите за компенсации на Испания. Това съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Хансен.


Възможностите за компенсации са различни, но все още се търси правната рамка на очакваното предложение, уточниха от комисията. Някои от обсъжданите възможности са земеделците, които членуват в браншови организации, да получат еднократна помощ под формата на държавна подкрепа, която може да бъде до 7500 евро на стопанство за срок от три години.

 

Ако такава стъпка бъде предприета, тя няма да бъде обвързвана с необходимост от уведомяване на Брюксел и изчакване на одобрението на комисията. Друга възможност е земеделците да бъдат компенсирани с 5 до 10 процента от стойността на годишната им продукция.

 

От ЕК отбелязаха, че днес по-скоро се очаква обсъждането на въпроса, отколкото приемането на окончателно решение.


Хансен съобщи, че в събота Германия е приела предложението на ЕК европейски експерти да се включат в разследването на произхода на заразата. Седем експерти, сред които и специалисти от ЕК, са пристигнали в неделя в Берлин и вече са се свързали с германските власти.

Говорителката добави, че засега няма издадено предупреждение за опасност за бобените кълнове от германска ферма, за които се допуска, че са свързани с разпространяването на смъртоносната бактерия. Очаква се първо данните, че кълновете са опасни, да бъдат потвърдени с помощта на лабораторни изследвания.


Пиа Хансен отбеляза, че очаква въпросът с наложеното от Русия ембарго на европейската земеделска продукция да намери решение през тази седмица.