Европейските финансови министри взеха решение да не подкрепят икономиката на Стария континент с нови стимули и не показаха признаци, че са взели под внимание съветите, отправени им от финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, пише Bloomberg.

По време на последната си среща в Полша, финансовите министри на еврозоната поканиха – за пръв път – и Гайтнър. Американецът обаче създаде лека паника, когато предложи на колегите си да разширят обхвата на своя спасителен фонд EFSF, като му дадат правомощие да използва при нужда и капиталите в Европейската централна банка.

Според финансовите министри на еврозоната, дълговата криза от последните 18 месеца не дава пространство за намаляване на данъци или за допълнителни бюджетни разходи. “От време на време имаме по-различно мнение от нашите колеги в САЩ, особено по отношение на фискалните стимули“, опитал се да остроумничи шефът на еврогрупата Жан – Клод Юнкер.

Вече бяха отпуснати или гарантирани кредити от 256 млрд. евро за Гърция, Ирландия и Португалиля – но това пак не потуши спекулациите с дълговата криза. Икономическите прогнози междувременно сочат, че Европа през второто полугодие на 2011 може би ще постигне нулев икономически растеж.

Юнкер е показал видимо раздразнение от дързостта на Гайтнър да се намеси в светая светих на еврозоната: „Няма да дискутираме с някой, който не е член на еврозоната, увеличение или разширение на EFSF“.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е опитал да замаже скандала с думите: „имахме много интензивна, но дружелюбна дискусия“. Австрийският финансов министър Мария Фектер обаче директно казва: странно е САЩ да ни поучава, при положение че има по-голям дълг от цялата еврозона.

Министрите на еврозоната вместо да правят иновации са решили да повторят ангажимента си по споразумението от 21 юли, с което дават правомощия на фонда да изкупува ДЦК на първичния и вторичния пазар. Спасителният фонд на еврото освен това ще може да се ползва за отпускане на превантивни кредитни линии и за рекапитализация на банките. До средата на октомври националните правителства трябва да одобрят тези неща.

Гайтнър е разказал за уроците, които финансовото министерство и Федералният резерв на САЩ са извлекли през 2007 – 2009 г. по осигуряване на аварийно банково финансиране и особено реакцията след колапса на Lehman Brothers. Той е гарнирал изказването си с критики относно координацията на кризисния мениджмънт в Европа.

Европа създава впечатление за постоянен конфликт между националните правителства и централната банка, казал е той. Това пречи на икономиката. „Финансовите предизвикателства на Европа са изцяло във възможностите й да се справи с тях. Просто трябва да изберете да го направите”.