Разцепване на агенциите за кредитен рейтинг като вариант за премахване на тяхната често злотворна власт на пазара предлага европейският комисар по правосъдните въпроси Вивиан Рединг. В интервю за германската преса Рединг изтъкна: „Европа не трябва да позволява три частни американски фирми да унищожат еврото“.

Става дума, разбира се, за Standard & Poor's, Moody's и Fitch. Рединг твърди, че когато се оценяват цели държави, но и предприятия, е необходима повече прозрачност и конкуренция между онези, които поставят оценките.

Има две възможни решения, посочва Рединг. Според едното, страните от Г20 ще вземат съвместно решение и ще разцепят картела на щатските рейтингови агенции. Например от САЩ може да се поиска да направи от трите агенции шест.

Другото решение е независими европейски и азиатски рейтингови агенции. „Не бива един картел от три щатски предприятия да решава съдбата на цели национални икономики и техните граждани“, казала е комисарят.

Но според Spiegel, исканията на Рединг имат малък шанс да се увенчаят с успех. И трите големи рейтингови агенции са със седалище в Ню Йорк и съответно са извън периметъра на влияние на европейския съюз. Действително, „надзирателите на облигациите“ след финансовата криза са обект на критика и в родината си. Те даваха най-високите възможно оценки на токсични активи.

Но за разлика от евроепйските държави, рейтинговите агенции засега дават на американските ДЦК само най-добри оценки. Предвид надвисналия над Вашингтон държавен фалит, правителството във Вашингтон може би ще се замисли, преди да действа с твърда ръка.

При това Европа си е виновна до известна степен сама. В някои от финансовите предписания на еврозоната, например списъкът с банкови регулации Базел II, изрично се посочва използването на рейтинги. От друга страна, обвиниха рейтинговите агенции за твърде рехави правила преди финансовата криза – а сега ги гонят за твърде суровото им отношение към длъжниците.

В тази връзка, според списание Welt с позоваване на европейски дипломати, фалитът на Гърция „като екстремна опция“ вече не бил толкова изцяло отхвърлян. Днес сутринта европейските финансови лидери подновиха в Гърция работата си по втория спасителен пакет за Гърция.

Дискусията за рейтинговите агенции се разгоря наново, след като в началото на юли Moody's понижи оценката си за държавния дълг на Португалия, въпреки предприетите мерки за оздравяване на фиска. Рейтинговата агенция се обоснова, че Португалия в скоро време може да се нуждае от втори спасителен финансов пакет, както вече се случи на Гърция.