Франция и Испания не са успели да постигнат целите си за бюджетен дефицит през миналата година, показват публикуваните днес данни на Евростат.

 

Във втората по големина икономика в еврозоната хазната е била на минус с 4.8 на сто от брутния вътрешен продукт, при заложени 4.5%. В Испания дефицитът е достигнал 7.1%, при това с изключение на средствата, дадени за рекапитализация на банките, което много над първоначалната цел от 6.3%. Ако се включат и парите за банковия сектор испанският дефицит скача до близо 11% от БВП.

 

Бюджетните съкращения са в центъра на стратегията на еврозоната за преодоляване на кризата с публичния дълг, която продължава вече 3 години. Но те също така са виновни за низходящия цикъл на европейската икономика, пише Reuters. Там където правителствата свиват разходите, компаниите съкращават персонал, потребителското търсене пада, а заетостта намалява.

 

Парализиращите нива на безработица в южната част на Европа налагат преосмисляне на политиките, като акцентът се измества все повече към стратегиите за растеж.

 

Испания и Франция вероятно ще получат повече време, за да достигнат заложените според европейските договори нива на дефицит от 3% от БВП.

 

"Ние трябва да обединим необходимата корекция на публичните финанси, огромни дефицити, огромен публичен дълг ... с подходящи мерки за растеж", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в реч в Брюксел днес.


Лидерите на ЕС са отчаяни по отношение на икономическия растеж, тъй като еврозоната се бори да излезе от втората си поредна година на рецесия.

 

Комисията ще вземе решение на 29 май дали да препоръча на финансовите министри на ЕС да дадат на Париж и Мадрид време до 2015 г., за постигнат бюджетни дефицити от 3 на сто от БВП.

 

Все още не е ясно колко е голяма промяната в политиката на ЕС. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви пред Reuters, че призивите за строги икономии все повече отслабват.

 

Рен посочи, че е готов да предостави по-голяма гъвкавост по отношение на фискалните цели с цел да се увеличи икономическият растеж.