Министерският съвет на Гърция даде зелена светлина за сключване на договори с Европейския фонд за финансова стабилност за рекапитализацията на гръцките банки, съобщи радио Атина.


Става дума за договори, които четирите най-големи гръцки кредитни институции – NBG, Alpha Bank, Eurobank и Piraeus Bank ще подпишат, за да им бъдат отпуснати18 млрд. евро за решаване на проблемите с ликвидността.

 

Рекапитализацията на банките ще започне в следващите месеци и трябва да приключи до края на годината.

Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на общо 50 млрд. евро.


Гърция вече получи първия транш в размер на 25 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност за рекапитализация на банките.

 

В рамките на втория спасителен пакет от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от EFSF с цел увеличаване на капитала на гръцките банки.


Засилването на капиталовите позиции на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро не само заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг, но и заради рязкото нарастване на лошите кредити, под натиска на икономическата криза в страната. /БТА/