Европа трябва да намали значително пенсионния си дефицит или рискува да удължи дълговата криза в региона, тъй като инвеститорите ще се отдръпнат и така ще накажат правителствата, които могат да накарат гражданите да работят по-дълго, заяви финландсикят финансов министър Ирки Катайнен в интервю за „Блумбърг“.

По думите му проблемите в пенсионната сфера са достигнали критична точка и до напълно различна степен на развитие. Инвеститорите не гледат просто наличието на бюджетен дефицит или дълг, а структурната слабост като цяло, казва той. Финландия, която е сред най-бързо застаряващите членки на ЕС, може да послужи като своеобразна тестова лаборатория за промяна на модела и за оценка как дупките в пенсионната система въздействат на държавните финанси и дълговите пазари, каза още министърът. Според Катайнен Европа вече не може да си позволи досегашното ранно пенсиониране.

По данни на S&P Европа харчи за пенсионерите си четири пъти повече от Китай и един и половина пъти повече от САЩ като пропорция от БВП. Според рейтинговата агенция неустойчивото развитие на системата в края на краищата ще навреди на кредитното доверие на региона. „Времето изтича“, казва анализаторът Марко Мръшник. „Структурата на сегашната европейска система е нестабилна при настоящото развитие на демографската ситуация“.

След 20 години половината от жителите на Западна Европа ще бъдат над 50 години, смята проф. Сара Харпър от Оксфорд. Това означава, че след 2025 г. трима работещи ще осигуряват пенсията на един пенсионер, докато системата е стабилна при минимум 4. Във Финландия пък това ще случи след едва 5 години.

Еврота трябва да реши пенсионния проблем, тъй като той въздейства пряко на държавния дълг, посочва Катайнен. Съвсем скоро страни с нездрава пенсионна система ще имат по-високи рискови премии върху дълговете си от тези със здрава, допълва министърът.

Разходите за възрастните хора се равняват на 16.3% от европейския БВП при 14.2% за 49-те държави, включени в представително проучване на S&P, публикувано в началото на октомври. Само за групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия, Китай, процентите са 8.7.

Според Fitch друг сериозен проблем е, че недофинансирането на пенсионните система все още не е отчетено изцяло. Проблемът се задълбочава от все по-малкото работещи, вливащи средства в системата.

Лидерите на ЕС очевидно вече са наясно с проблема, тъй като на срещата на върха в Брюксел решиха да разгледат отражението на цената на пенсионните реформи в страните, които вече са ги въвели, при прилагането на единната бюджетна дисциплина. Резултатът от обсъждането ще стане ясен на следващата среща на върха през декември.

Въпросът за отражението на пенсионните реформи върху дефицита бе повдигнат от Полша и още осем страни от ЕС, сред които България, които поискаха Брюксел да преразгледа методологията си, тъй като според тях тя поставя в неравностойно положение страните, които вече са започнали скъпоструващи и трудни реформи. Полша поставя въпроса като условие да одобри промяна в договора за ЕС, необходима за реформиране на еврозоната.