С 0.6% е спаднал обемът на търговията на дребно в еврозоната, показват най-новите данни на статистическата служба Евростат за декември 2010 г. спрямо предходния месец ноември. На годишна база спадът в изтъргуваните обеми е 0.9%.

Макар и по-малък, спад в търговията на дребно се отбелязва и за целия Европейски съюз, като на месечна база съкращението е 0.4%, а на годишна база 0.1%.

Тези данни са много показателни, тъй като се отнасят за традиционно най-силният търговски месец за годината. Очевидно европейците са се въздържали драстично от покупки, при 10.0% безработица и покачваща се до 2.4% инфлация.

 

Европейците са реагирали на покачващите се цени, като просто са започнали да консумират по-малко. На месечна база, тоест декември спрямо ноември, продажбите на храни, алкохол и тютюни са намалели с 0.5% в еврозоната и с 0.4% в ЕС.

На годишна база продажбите на храни, алохол и тютюни са спаднали с 1.1% в еврозоната и 1.2% в целия ЕС.

Най-сериозен спад в месечната консумация отбелязват Малта, Словения, Ирландия и Литва. В Португалия и Полша Коледното настроение е превъзмогнало икономическите притеснения.

За изминалата година, тоест спрямо декември 2009 г., най-сериозен спад в търговията на дребно се отчита за Румъния /-9.4%/ и Испания /-5.0%/. Ръстът на потреблението е най-чуствителен за Полша /+12%/ и Естония /+7.0%/.

ългария отчита месечен ръст в търговията на дребно през декември, макар и само с 0.1%. Но на годишна база продажбите на дребно в България през декември 2010 г. се свиват с 3.1%.

Ако равнището на продажбите на дребно в България през 2005 г. се приеме за 100, през декември индексът е 122 пункта. В това отношение, след Полша /151.1 п./ и Румъния /138.7 п./, ние сме страната с най-голям ръст в продажбите в ЕС. За сравнение, продажбите в еврозоната спрямо база 2005 г. са едва 100.5 пункта.

Тоест, след 2005 г. продажбите у нас са се увеличили с 1/5, докато в еврозоната те са останали стабилни.