Лидерите на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество /АТИС/ обещаха да засилят своите икономики и да либерализират регионалната търговия, в опит да насърчат световния растеж и да се предпазят от последиците от дълговата криза в Европа, съобщиха световните агенции.

В декларация на 8 страници в края на срещата на върха на 21-членната организация в Хонолулу се посочва, че в период на несигурност за световната икономика е необходима по-нататъшна либерализация на глобалната търговия.

Участниците в срещата потвърдиха задължението си да се борят срещу протекционизма чрез въздържане от въвеждане на допълнителни бариери в търговско-инвестиционната дейност, като продължат срока на това задължение до 2015 г.

 

В областта на регионалната търговия, участниците във форума приеха предложени от САЩ мерки за по-нататъшно отваряне на пазарите и опростяване на условията за движение на стоки и услуги.

 

Особено внимание в документа се отделя на "зелената енергетика" и екологичните продукти. Страните от АТИС се споразумяха да намалят митническите тарифи за "зелените" продукти като соларните панели. "Тези конкретни мерки ще помогнат на нашите предприятия и граждани да се сдобиват с важни екологични технологии на по-ниски цени, което ще улесни тяхното използване и ще помогне на целите за трайно развитие на АТИС", се посочва в декларацията.

 

Мексико се присъединява, Канада търси близост

 

Мексико се присъединява към преговорите за предложеното от САЩ споразумение за създаване на зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви вчера мексикански официален представител.

 

По-рано вчера премиерът на Канада Стивън Харпър също обяви, че страната му иска да се включи в преговорите за т.нар. Транстихоокеанско партньорство, което ще създаде най-голяма в света зона за свободна търговия. Харпър посочи, че решението е било „насърчено“ от президента на САЩ Барак Обама.

 

Канадският премиер каза също, че страната му ще трябва да се опита да продава енергийните си продукти в Азия, след като по екологични съображения САЩ отложи изграждането на трансконтиненталния тръбопровод "Кийстоун Екс Ел". Министерството на енергетиката нареди на компанията оператор да промени маршрута на тръбата, която се предвиждаше да мине през чувствителните от екологична гледна точка зони в щата Небраска.

 

Обама: регионална търговия без никакви пречки

В събота президентът на САЩ Барак Обама, който е домакин на форума на Хавайските острови /и е роден в Хонолулу/, обяви, че е постигнал споразумение в най-общи линии по този проект с други осем страни (Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

 

Япония, третата световна икономика, в петък заяви, че също се присъединява към проекта. Американският президент изрази надежда, че останалите 12 страни членки на АТИС също ще се включат в преговорите.

 

Дневният ред в Хонолулу беше доминиран от неговия проект за зона за свободна търговия, обединяваща половината от 21 страни членки. "Днес имаме шанса да напредваме към крайната ни цел: регионална търговия без никакви пречки", заяви Обама.

 

По думите на президента, Азиатскотихоокеанският регион е "изключително важен" за икономическия растеж на САЩ. "Ние смятаме, че това е абсолютен приоритет, защото ние няма да успеем да създадем нови работни места, да развием нашата икономика и да увеличим износа, ако Азиатскотихоокеанският регион не просперира също".

 

Днес администрацията в САЩ отчита дипломатически успех, но анализаторите не премълчават, че няма реакция от най-важния партньор на Вашингтон в региона – Китай.