Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират извънредно днес в белгийската столица, за да набележат единна европейска позиция по разразилата се глобална финансова криза.

Предвидено е разискванията им да продължат няколко часа.Този техен форум сигурно ще се запомни като "срещата-обяд". Предвидено е разискванията им да продължат няколко часа по обяд
- зад обедната маса и край нея.

Позицията им ще бъде представена на международната конференция, свикана заради кризата на 15 ноември във Вашингтон.

Засега не е ясно какво може да набележи срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз и висша инстанция на съюза. Подготвяйки я, европейските министри на финансите се разбраха преди три дни в Брюксел, ЕС да настоява за реформиране на големите международни финансови институции като Международния валутен фонд и други финансови институции, за да бъдат те по-ефикасни в кризисни времена като днешните. В същото време обаче министрите не стигнаха до единно мнение, което да предложат на държавните си ръководители, докъде да стига регулацията на международните финансови пазари. Регулация е нужна, бе общото мнение, но според едни министри тя трябва да е засилена и строга, докато други заявиха, че прекалена регулация може да докара нови финансови кризи в бъдеще.

По тези важни проблеми държавните и правителствени ръководители ще имат последната дума. Те трябва да обсъдят също какви реформи могат да се наложат в международната финансова система, защото е очевидно, че сегашната не е добра, какви конкретни мерки могат да се вземат в глобален мащаб, за да не пострадат прекалено клиентите на изпаднали в затруднения банки и как да се действа, за да не се допусне прекален спад в глобалния икономически растеж.

Не е изключено в дневния ред да бъде включено също разискване и на идеята да бъде създадена Световна организация за финансова регулация по подобие на Световната търговска организация, която да следи движенията на световните финансови пазари и да се намесва при нужда. Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз разполагат само с няколко часа да вземат решения по тези важни въпроси.

Източник: БТА