Регулаторът на банковия сектор в Европейския съюз, Европейската банкова служба /EBA/ в четвъртък съобщи, че съвкупният недостиг на капитал на европейските банки възлиза на 114.7 млрд. евро.

EBA публикува резултатите паралелно с плана си за рекапитализиране на сектора, мярка договорена от Евроепйския съвет на 26 октомври.

Според регулатора, гръцките банки трябва да наберат допълнителни 30 млрд. евро, италианските банки 15.37 млрд. евро, испанските 26.17 млрд. евро, германските 13.1 млрд. евро. Други 6.95 млрд. евро е недостатъкът на португалските банки, а 7.3 млрд. евро на френските банки.

Според EBA, банките имат време до 20 януари да представят пред националните власти плановете си за постигане на зададените цели.

Справка в публикацията на EBA показва, че банките във Финландия, Великобритания, Унгария, Ирландия и Полша нямат да набират капитали. България отсъства от списъка.

Препоръката на EBA е насочена към заздравяване на капиталовите позиции на банките и изграждане на извънреден и временен капиталов буфер срещу експозиции в суверенен дълг до 9% собствен капитал по Първи стълб, които трябва да се постигнат до края на юни 2012 г.

Данните за недостига на капитал в европейските банки са обобщени на база информация от септември 2011 г. Продажбите на проблемните ДЦК няма да намалят изискванията към буферите на банките.