Износът на България за страните от Европейския съюз се е отпушил през първите месеци на тази година и догонва предкризисните нива. Това е видно от данните на Националния статистически институт.

 

Той отчитат 12% нарастване на обемите експедирана продукция спрямо същия период на предходната година, до общо изнесени стоки за 8.3 млрд. лв. за времето от януари до края на април.

 

За сравнение, през периода януари- април 2012 година, по данни на НСИ, българските производители са изнесли стоки за 7.4 млрд. лв. към партньорите си в Европейския съюз, а през първите четири месеца на 2011 година износът е бил за 7.5 млрд. лв.

 

Само за месец април на настоящата година, производителите ни са изнесли продукция за 2.2 млрд. лв. Внесена е продукция за 2.6 млрд. лв.

 

Стоките с надпис "Произведено в България" пътуват основно за Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които гълтат 71% от износа ни за държавите от стария континент.

 

За Германия, например, износът се увеличава от 1.423 млрд. лв. на 1.1881 млрд. лв. за периода, което е положително изменение с 33.1%.

 

Значително подобрение местните износители отчитат на пазарите в Люксембург и Малта. От износ за 5.3 млн. лв. през първите четири месеца на миналата година, през тази година за Малта са отпътували стоки за 13.6 млн. лв., което е ръст със 156.6%. От износ за 1.5 млн. лв. на износ за 3 млн. лв. се подобрява резултата за Люксембург.

 

Ирландия също е пазар, на който местните износители подобряват позиции, като от износ за 7.9 млн. лв. подобрението достига до износ за 12.8 млн. лв. за периода януари- април 2013-та година.

 

Влошават се резултатите в страни, засегнати по-сериозно от дълговата криза, каквито са Испания, Португалия, Кипър.

 

За Испания износът е спаднал с 41.1% до 165.3 млн. лв. За Португалия влошаването е с 12.7% до износ за 100.1 млн. лв. За Кипър са експедирани стоки за 42.7 млн. лв., което е свиване на бизнеса с 19.6%.

 

Белгия също купува по-малко български стоки. От износ за 431.6 млн. лв. за първите четири месеца на миналата година, през тази за сърцето на Европа са изнесени стоки за 304.8 млн. лв., което е спад с 29.4%.

 

През първите четири месеца на годината България е внесла стоки 9.5 млрд. лв. от страни в Европейския съюз, като така външнотърговското салдо е отрицателно и възлиза на 1.201 млрд. лв.

 

Най-голям ръст е отчетен при вноса на необработени (сурови) материали, а най-голямо намаление има при вноса на машини, оборудване и превозни средства.