Финансовите министри на Европейския съюз се съгласиха за нови правила, които автоматично ще наказват страните, нарушили изискването за максимален бюджетен дефицит 3% от БВП. Но правителствата ще имат шест месеца изправителен период, преди да бъдат глобявани.

Френският президент Никола Саркози е казал: страната с прекомерни дефицити, която не вземе нужните коригиращи мерки в период от шест месеца, ще бъде глобена, съобщава BBC. По-рано френското правителство се противопоставяше на автоматичните глоби.

Изглежда Германия е успяла да наложи волята си, целяща да гарантира по-отговорно бюджетно поведение на страните, които използват евро. Впрочем през 2010 г. бюджетният дефицит на Германия ще е 3.3%, тоест и Берлин би трябвало да бъде глобен, ако новите правила вече бяха в сила.

Бюджетният дефицит на Великобритания за 2009 г. е 11.5%, на Испания 11.2%, на Португалия 9.4%, а на Гърция също е двуцифрен, макар статистиката на Атина да е доста променлива.

Правителствата също така ще трябва да работят, за да свалят общото равнище на публичния си дълг на ниво от 60% БВП. Стъпката трябва да е една 20-та от ексцесивния дълг годишно. Повечето членки на еврозоната не отговарят на целевото изискване.

Добрата новина за правителствата е, че ще имат три годишен преходен период, за да отговорят на новите правила.