През тази седмица е имало разкрити най-много къси позиции в евра от началото на януари насам, показват данните на щатската Комисия за фючърсна търговия, цитирани от агенция Dow Jones. Нетните къси позиции в евро са нараснали до 6.4 млрд. долара, докато късите позиции в долари са само за 5.5 млрд. долара, понижение с 65% от предходната седмица.

При късите продажби инвеститорът взема на заем даден актив – акция, валутна опция или облигация – и се разпорежда с него, преди да го върне на първоначалния собственик. Ако активът междувременно поевтинее, инвеститорът печели от разликата в цената, по която той го е взел на заем, и цената, по която той го връща.

След интервенцията на швейцарската централна банка в началото на седмицата, с което на практика франкът беше привързан към еврото, инвеститорите мълниеносно са преобърнали залозите си. Месеци по-рано те активно използваха долара за къси продажби, спекулирайки, че забавящата се световна икономика и свиващата се в тази връзка глобална търговия ще ограничат търсенето на долари.

Но само за ден еврото пое от долара ролята на разпродаван актив. Интересно е, че въпреки агресивния тон на швейцарската централна банка, все още 1.2 млрд. долара са оставали заложени на това, че франкът ще поскъпва. Тенденцията да се откриват къси позиции в долари и дълги във франкове е от 2010 г. на пазара. След определянето на валутния таван за франка във вторник, залозите за ръст на швейцарската валута са се съкратили с 18%.

Ходът на SNB се отрази негативно и на японската валута, която също има статус на валута – убежище. Нетните дълги позиции в йени са спаднали с 20%, но остават на обща стойност 5.3 млрд. долара.

Британският паунд също като еврото „изтегли късата сламка“, като в момента 1.3 млрд. долара по пазарите очакват, че островната валута ще поевтинее. Перспективите пред австралийския и новозелнадския долар към долара остават „дълги“. Канадският долар, който също като тях е свързан с пазара на суровини, за последната седмица изживя драматичен спад с 210 млн. долара нетни дълги позиции, което е намаление с 85% спрямо предходната седмица.

Цитираните данни представляват моментна снимка на пазарите, направена на 6 септември.