15:30 часа

 

Европейските пазари покачват, водени от акциите на компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници.

 

Инвеститорите в зелените компании очакват увеличаване на търсенето на този тип енергия и увеличаване на държавните стимули за сектора, след като правителството на Ангела Меркел обяви, че Германия се отказва от ядрената енергетика.

 

Във Франкфурт Solarworld поскъпва с 8.17%, в Париж цената на акциите на Gamesa Corp. Technologia се покачва с 4.02%.

 

Френският индекс на водещите компании CAC 40 е нагоре с 0.02%, до 3 952 пункта, а германският DAX печели 0.37%, до 7 190 пункта.

 

Акциите на големите френски банки, които имат експозиции в гръцки суверенен дълг са подложени на разпродажби.

 

Crédit Agricole, която има гръцки активи за 24.5 милиарда евро, основно заради дъщерното си дружество Емпорики поевтинява с 1.51%. А BNP Paribas, която държи 8 млрд. евро гръцки дълг, включително 5 милиарда евро в държавни облигации губи 0.56%.

 

Въпреки ръста на фондовите индекси еврото отстъпва с 0.25 %, до 1.4274 долара, под натиска на опасенията за преструктуриране на гръцкия дълг и проблемите, които подобно развитие ще донесе на европейската банкова система.

 

10:20 часа

 

Силен спад за енергийните компании, търгувани на борсата във Франкфурт! След като стана ясно, че Германия смята да скъса с ядрената енергетика до 2022 година, компаниите, в чието производствено портфолио има атомни реактори - E.On AG и RWE AG  биват разпродавани, като акциите им губят по повече от 2%.

За баланс банките намират инвеститорска подкрепа и така първото движение на водещия индекс DAX INDEX е нагоре с 0.4% до 7 191 пункта. Френският CAC 40 също отваря с покачване от 0.3% до 3 961 пункта.

Пазарът в Лондон е затворен заради празник.

При отварянето на европейските борси петролът се смъкна под 100 долара за барел и към този час лекият американски петрол струва $ 99.81 за барел. Доларът продължава да е силен към еврото и да се опъва при $ 1.4286.

08:15 часа

Новата седмица започва тихо на пазарите. Почти незначителни са измененията на стоковите пазари, фондовите борси се движат при нискообемна търговия, а борсите в САЩ и Великобритания днес почиват заради празник. Единствено във валутната търговия динамиките са малко по-силно изразени.

Към този час едно евро купува 1.4269 долара, което 0.33% изменение в полза на зелените пари. По-рано обаче еврото бе натиснало долара до $ 1.4307, което прави доста широк рейнджа в търговията.

Доларът се втвърди и към японската йена до 80.7950, което е добре дошло за борсата в Токио.

Към този час водещия индекс там е на отрицателна територия, пропадайки с по-малко от четвърт процент. Надолу го бутат автомобилните корпорации и производителите на потребителска електроника, които са в основата на японския износ и традиционно са първите потърпевши от борсови разпродажби когато йената е силна.

За разлика от Япония обаче, в Хонконг и Китай преобладава позитивната търговия и индексите се движат с прилични покачвания.

NIKKEI 225 пада с 0.17% до 9 505 пункта.
HANG SENG INDEX се покачва с 0.51% до 23 236 пункта.
CSI 300 INDEX расте с 0.49% до 2 977 пункта.

Търговията с петрол протича със спад и при двата основни вида суровина. Лекият американски петрол с доставка през юли се търгува срещу $ 100.53 за барел, което е лек спад с 6 цента. Сортът брент също поевтинява до $ 114.98 за барел. В петък цената на суровината се вдигна заради страхове за ситуацията в Средния Изток, но днес те вече не изглеждат толкова страшни. Слабостта на долара също е фактор за спада в цената на петрола.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!