Смъртта на еврото не може да е внезапна. Ако се стигне до най-лошия край след срещата на европейските лидери в края на тази седмица, то опитите за реанимиране на общата валута ще са продължителни. Ако ли пък изходът бъде благоприятен, то еврото ще скочи до 1.70 към долара през следващата година. Прогнозата е на  Димитър Димитров, началник отдел "Търговия" в СиБанк, който бе събеседник в предаването ИконоМикс по Дарик радио.

Какво се случва в момента на валутните пазари?

В момента на валутните пазари е относително спокойно, тъй като всички очакват да видят какво ще се случи с Европейския съюз или по-скоро всички очакват какви мерки ще бъдат предприети за стопиране на финансовата криза, която го е налегнала.

Котировките се движат в границата 1.32 – 1.34 долара за едно евро,се забелязват някакви настроения в полза на долара, тъй като вече започна да се говори за разпадане на еврото и поради тази причина се прехвърлят авоари в други валути различни от евро.

Колко реалистично е това наистина да се случи?

Спорно е колко е реалистично да се случи, но не е невъзможно. Имайте предвид, че еврото не може да изчезне за един ден. Има един израз „Смъртта винаги е внезапна". С еврото обаче това нещо не може да се случи, тъй като то ще бъде реанимирано до последния момент. В момента сме в такава реанимация. Изхода от тази реанимация ще стане ясен в края на тази седмица, когато се разбере какво са решили Германия и Франция и как ще се отнесе към това Великобритания.

Сложно е да се каже какъв ще е изходът, но според мен най-вероятно ще се пренапишат нови правила за ЕС, а страните, които не ги спазват, ще се наложи да си тръгнат. Тогава еврото ще си остане чиста валута, силна и тогава, според мен, курсът му ще е доста по-нагоре, отколкото е сега и ще го видим на нива 1.70 долара за евро.

Тоест вие не очаквате, че Европейската централна банка ще започне с усиленото печатане на пари?

В борбата с финансовата криза, това което правят САЩ, с печатането на пари, не е решение, а е забавяне на неизбежното. Трябва да се вземат икономически мерки. Това, да отваряш един шкаф и да вземаш от него пари, колкото ти трябват, това не е решение.

Трябва да се търсят причините за кризата. Тя не е породена от липса на пари. Така че и печатането на пари не е лекарството. То не подпомага с нищо.

Заложи се на принципа „too big to fail”, а управляващите не ги беше толкова жал за хората с техните спестявания, а по-скоро бяха загрижени за големите корпоративни интереси и съответно спасиха някои банки и продължават да ги спасяват. В САЩ фалираха над 1 000 малки банки, ако не и повече, а големите ги спасяват и продължават да им наливат пари.

Какво е това, което всички се надяват да чуят след ключовите срещи от края на седмицата?

Според мен най-разумно ще бъде да се приеме това, което предлага Германия. Трябва всички да спазват правилата, щом са се събрали заедно. Не може в ЕС да има страни, които да правят каквото си искат.

Сега, дали предложението ще се приеме от всички, е отделен въпрос. Стана ясно, че предложението ще бъде към всички в ЕС- 27-те страни-членки. После ще се ограничи до 17-те от еврозоната, а накрая могат да остана и 5-6 държави. Но излизането от кризата ще стане с много работа и ограничения. С нищо друго. За това трябва време и не става с печатане на пари. Според мен в момента позицията на ЕЦБ е много правилна.

И не очаквате тя да бъде смекчена след тези 2 дни?
 
ЕЦБ най-много да продължи да изкупуват дългови книжа на закъсалите страни. Това са мерки, които са се правили и в момента се правят, но такова печатане на пари, каквото има в САЩ, няма да го има в Европа.

Прогнозата ви за 1.70 долара за евро в какъв срок смятате, че ще се случи?

Това движение ще се изпълни в рамките на следващата година. И според мен то ще се случи, ако се вземат тези решения и ако се спазват правилата. Колкото и да са страните в еврозоната и без значение дали ще отпаднат някои и ще влязат други на тяхно място, такива като нас, България, например, но тези, които ползват еврото,  трябва да спазват правилата и тогава еврото ще бъде силна валута.

Но ако сте прав и се предприемат такива мерки, това значи автоматично изключване на Гърция. На всички е ясно, че те няма как скоро да успеят да спазват критериите, които би трябвало много стриктно да следваме от тук насетне.

Гърция, дори и с помощите, които получава, пак няма да ги спазват. За Гърция ситуацията е следната: някъде към 2015 -2020 г. те трябва да са на положението, което са били през 2009 г. Един вид, 12 години ще се работи, за да се върнат на положението от преди 2-3 години.

Даването на помощи на Гърция е точно като печатането на пари - то не решава проблема, замазва го и забавя реалността.

А ще реши ли проблема изключването на Гърция от еврозоната?

Проблемът е на самите гърци, тъй като те са похарчили много повече пари, отколкото са произвели и сега трябва да ги заработят тези пари. Очевидно ще им трябва време, за да ги изработят и това време май ще им бъде извън евросъюза. След това може би пак ще се върнат обратно.

По скалата от 1 до 10, каква според вас е вероятността еврозоната да се разпадне?

Шансът е такъв, какъвто е бил винаги и той е 50:50. Аз съм по-скоро за това, че еврото няма да изчезне, но правилата и цялата организация на евросъюза ще бъдат поставени по много по-друг начин.

Как се отразява на практика координирана акция на централните банки, която влезе в сила от този понеделник?

Отразява се на паричните пазари от тази гледна точка, че банките в тази несигурност ги е страх да се кредитират една друга и така получават средства от централните си банки. Сумите са доста големи, което показва, че банките не са здравословно добре. Всичко това се прави, за да не спира банковата система, която е главния виновник за тази криза.

Кои са валутите, в които инвеститорите търсят убежище сега и има ли по-засилен интерес към скандинавски валути?

До преди няколко месеца имаше по-висок интерес, но в момента няма някакво изтичане специално от една валута в друга. Трябва да мине тази седмица и тогава ще стане ясно дали да се купуват долари.

Т.е. краят на тази седмица ще бъде решаващ, едва ли не за всичко?

Така излиза, да. В понеделник - вторник вече ще е ясно накъде сме тръгнали.

Има ли вариант, след тези срещи, които толкова чакаме, отново да се излезе с неясни решения, по-скоро пожелания, както беше до сега?

Не, вече няма време. Трябват твърди решения и до края на този месец всичко ще бъде ясно.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!