На световните валутни пазари еврото приключи работната седмица със спад към щатския долар, заради опасенията на участниците на пазара, че влошените перспективи за икономическото развитие в Европа ще възпрат Европейската централна банка от допълнителни увеличения на лихвите.

В четвъртък финансовата институция повиши лихвените нива в еврозоната, като основната лихва се повиши с 0.25% до 4.25%, с цел противодействие на инфлацията в зоната, която в момента е 4% или два пъти над целта поставена от ЕЦБ от 2%.

По същото време на валутните пазари „зелените пари”  достигнаха до тримесечен минимум към еврото от $ 1.5909 за 1 €, при $ 1.5780-1.5805 за 1 € в понеделник.

В изявление след заседанието обаче председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише даде знак, че засега повишението на лихвите е достатъчно, за да се постави под контрол инфлацията и вероятно ново увеличение няма да има.

Спекулациите за бъдещата лихвена политика на банката обърнаха пазара в полза на долара, като вчера „зелените пари” поскъпнаха до $ 1.5656 за 1 € - най-ниското съотношение за единната валута от 26 юни.

 

През седмицата бяха публикувани и важни данни, които също определиха тренда до края на седмицата. Най-напред ЕЦБ предупреди, че икономическият растеж в еврозоната може да се понижи до 1.5% през 2009 г. от 1.8% през т.г. и 2.6% през 2007 г.

В четвъртък бяха публикувани и данни за пазара на труда в Съединените щати, които се оказаха слаби, но по-добри от прогнозните стойности.

През юни в Америка са били съкратените от работа 62 000 души, което е шесто поред месечно понижение. Все пак от Министерството на труда на САЩ уточниха, че равнището на безработицата се е задържало стабилно на ниво 5.5% през юни.

 

Снощи пазарите затвориха при ниво на долара към еврото от $ 1.5705 за 1 €, а спрямо японската валута „зелените пари” останаха стабилни около 106.76 ¥ за $ 1.

 

Фондовите пазари затвориха седмицата с пореден спад. Причина за песимизма на инвеститорите станаха рекордните стойности на петрола на стоковите пазари, който заедно със спада на икономическия растеж може да се отрази на печалбите на дружествата.

Финално CAC 40 INDEX в Париж загуби 1.80% до 4 266 пункта. Следва го DAX INDEX във Франкфурт, който загуби 1.28% до 6 272 пункта, а FTSE 100 INDEX във Великобритания падна с 1.16% до 5 412 пункта.

Пазарите в САЩ останаха затворени заради официалния празник 4 юли.