18:10 часа българско време

Евро пропадна под нивото на съпротива от 1.2704 и вече се котира при 1.2688 спрямо долара. Понижението в рамките на деня е 0.58%. Единната валута сериозно поевтиня и спрямо йената до ниво 107.457 йени.

Причината може да се търси в новата доза несигурност, доловена от пазарите в макроикономическите данни от САЩ.

Поевтиняващият долар издърпа нагоре цената на петрола до 74.60 долара за барел WTI. Златото продължава да изчаква на 1238 долара за тройунция.

Агенция Блумбърг публикува коментар, в който изказва съменние в политиките на Бен Бернанке и обсъжда възможността Федералният резерв в задачата си да оживи икономиката на страната да бъде подкрепен от правителствени фискални мерки.

17:10 часа българско време

Цената на петрола на световните борси продължава низходящия си ход. Барел лек суров WTI струва 74.37 долара за барел, като в рамките на деня се натрупва понижение от 1.06%.

Брентът държи цена от 76.21 долара за барел. Разликата в оценката на двата сорта се дължи на очаквания за по-силно търсене в Европа. Брентът от Северно море се търгува на борсата в Лондон.

Причината за поевтиняването на петрола се търси в пониженията при американските акции в началото на днешната сесия. Също така, инвеститорите са приели изчаквателна позиция преди макроикономическите данни тази седмица, които ще ги ориентират по-добре за състоянието на световната икономика.

Поевтиняването на акциите имаше за пследица и поскъпване на щатската валута. Доларът тушира част от загубите си спрямо евро днес, което се търгува срещу USD 1.2702. Спрямо йената доларът се понижи до 84.725 йени за долар. Потвърдиха се очакванията на пазара, че охлабването на монетарната политика на Японската централна банка няма да се увенчае с търсения успех.

Експертите на MarketWatch коментират, че от началото на кредитната криза зависимостта евтини акции – скъп долар често се е проявявала. Когато пазарът върви надолу, инвеститорите се освобождават от рискови активи и бягат в долари като относително сигурно убежище. Възприятието за риск подкрепя също така йената.

Златото поскъпна с един долар до 1239 долара за тройунция.


14:47 часа българско време

Петролът не можа да се задържи дълго на постигнатия едноседмичен връх, тъй като перспективите за консумацията на горива в най-големия пазар САЩ се влошават. Лекият суров WTI днес поевтинява с 0.65% до 74.68 долара за барел, а брентът губи 0.53% до 76.24 долара.

Цената на петрола се понижава също и благодарение на поскъпването на долара спрямо евро, което прави деноминираните в долари суровини по-малко привлекателни за инвеститорите.

Според коментаторите на Блумбърг, спадът се дължи най-вече на солидните запаси в САЩ, проличали през миналата седмица, докато междувременно макроикономическите статистики са били по-скоро негативни. Така че поскъпването на черното злато в края на миналата седмица от днешна перспектива се преценява като надценено.

В противовес, появиха се прогнози на Nordea Bank, най-голямата банка в Скандинавия, че през 2012 г. петролът ще струва над 100 долара за барел вследствие на засиленото търсене и стабилизирането на световната икономика.

Златото се търгува при нива около 1238 долара за тройунция – изчаквателна позиция след поредния ажиотаж от миналата седмица. Инвеститорите очакват новата серия икономически новини от седмицата, за да определят привлекателността на активите, предлагащи убежище на стойността.

Пшеницата поскъпва с над 2%, а царевицата с повече от 1% на стоковата борса в Чикаго .

На валутните пазари спадът на еврото спрямо щатската валута се задълбочава, до 0.43% и ниво 1.2708 долара.

Поскъпването на долара спрямо йената е вече преустановено и цената му се понижи до 84.65 йени. Както коментаторите очакваха, намесата на Bank of Japan бе преценена като твърде незначителна.

Въпреки поредната неубедителна статистика за имотния пазар, британската валута задържа котировки от 1.5558 долара.


11:25 часа
българско време

Като следствие от извънредната среща на японската централна банка и предложените мерки за охлабване на монетарната политика, йената поевтиня с 0.29% спрямо щатския долар днес. Един долар в момента купува 84.98 йени, като търговията се движи в широкия рейндж 84.915 – 85.90.

Макар че точно такова беше желанието на правителството и финансовите надзорници в Япония, пазарът се беше настроил за подобен ход и информацията в подкрепа на йената до голяма степен може да се счита за "отработена".

Вероятно ще се наложи Bank of Japan да измисли нови стратегии, за да понижи стойността на валутата в опит да помогне на икономическия растеж в страната. Следващата среща на централните банкери е насрочена за септември.

Единната валута поевтинява с над 0.25% спрямо долара днес и се търгува при ниво USD 1.2729. Паундът, благодарение на добрите данни от Острова напоследък, се търгува с 0.17% повишение спрямо зелените пари при ниво USD 1.558.

На стоковите пазари петролът се търгува на цена 74.90 долара за барел лек суров петрол. Брентът продължава да е по-скъп от сорта WTI заради различния обем на запасите, като цената му е 76.41 долара за барел.

Златото е в низходяща посока, тъй като сигналите от срещата на централните банкери в Уайоминг, САЩ, бе до голяма степен успокоителна за пазарите.

8:05 часа българско време

Новината, че централната банка на Япония ще удължи програмата си за подпомагане на икономиката, се отрази във вaлутната търговия, като йената поскъпна към долара от Y85.90 на Y85.50.

Еврото се търгува почти без изменение към долара на ниво $ 1.2733 спрямо $ 1.2734 в петък.

На стоковите пазари петролът се стабилизира на цена от $ 75.21 за барел, а сортът брент се котира при$ 76.08 за барел.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!