Интернет компанията Facebook ще се листне на Nasdaq, а не на  NYSE Euronext, съобщава MarketWatch, като се позовава на запознати със сделката лица. По този начин, привличайки най-голямото IPO в сектора, борсата затвърждава позицията си на предпочитана от технологичните компании. Към този момент на нея се търгуват акциите на  Apple Inc. и на Google Inc. Знае се вече и какъв ще бъде символът, под който ще се търгува емисията. Той ще е абревиатура, която директно кореспондира симето на компанията - FB.

По отношение на таксите, които компаниите плащат, за да се търгуват емисиите им на борсите, от MarketWatch обръщат внимание, че на NYSE Euronext те могат да достигнат 500 хил. долара годишно, докато на Nasdaq има таван от 100 хил. долара годишно.

От началото на тази година до сега на NYSE се листнаха 24 корпорацции, които набраха от пазара 4.9 млрд. долара. Новите предлагания на Nasdaq бяха 16 за общо 1.3 млрд. долара.

Очаква се, че първичното публично предлагане на Facebook да привлече 10 млрд. долара инвестиции, което ще го превърне в най-голямото след IPO-то на Google от 2004 година. Така пазарната капитализация на социалната мрежа ще достигне 100 млрд. долара. Предишният рекорд на Google бе набиране на 1.9 млрд. от пазара и достигане на пазарна капитализация от 23 млрд. долара.