Най-важните неща за един стартиращ бизнес са идеята и екипът. Изключително трудно е да намериш хората, които да те подкрепят. Екипът е най-ценният ресурс за една компания. Тръгнеш ли сам, по-добре е направо да се откажеш. Това коментира Борис Бачев, експерт за стартиращ бизнес в SmartMoney.bg.

 

По думите му, идеи много. Идеята трябва да бъде максимално изчистена. Ако тя може да бъде тествана бързо и евтино, това е добре. И ако заработи директно се прилага и нещата тръгват. Но ако не тестваме и видим, че нещата не вървят, трябва или да сменим идеята или да сменим подхода, заяви Бачев в рубриката "Марж" на "Дарик кафе".

 

Например има един бизнес модел, наречен "Канава" /търсене на опорни точки/, при който се описват ключовите моменти за развитието на идеята на цветни листчета и се вижда, дали те са съвместими и дали ще могат да работят. Това е лесен и дори забавен начин да се изчисти идеята.

 

Разбира се, освен идеята и екипа, за стартиращия бизнес са важни и други неща, като икономическата среда и финансирането.

 

Дори бизнесът да фалира, това не трябва да притеснява предприемача. Фалитът е неизбежен. Основен закон за бизнеса е "фалирай бързо и евтино", и после опитай пак, съветва Бачев.

Според него един от най-големите проблеми на стартиращия бизнес в България е липсата на изградени системи за продажби. Освен това компанията трябва да има много ясна визия за бъдещето с хоризонт най-малко две години напред.

 

А варианти за финансиране има много. В България действат няколко инвестиционни фонда на европейско ниво, които са тясно концентрирани в ИТ сектора, но като цяло подкрепят и различни иновации. Например съвсем наскоро финансираха проект за детски люлки, които генерират електричество, посочи Бачев.

 

Европейските фондове също са добра възможност за стартиране на бизнес. Има много мерки по тях, които помагат на стартиращите малки компании. Но за да започнат да работят както трябва еврофонодвете, е необходимо хората да са активни, да дават проекти, счита Бачев.

 

При това по отношение на европейските фондове има институции, които наистина работят. Агенцията за малките и средни предприятия работи изключително добре и професионално и помага на българския бизнес, особено за експортния потенциал.

 

В България няма лична активност, липсва личната социална отговорност, смята Бачев. А българският пазар е перспективен. Има много проблеми за решаване. Има ли проблем, предприемачът иска да го реши. В развитите икономики също може да се стартира бизнес и да се генерират приходи, но по вече установен модел. Един предприемач обаче, преди всичко иска да вижда ползата за обществото, а не просто да генерира пари.

 

Никога не е имало по-подходящ момент да се стартира компания в България, според Бачев. Експертите от инвестиционните фондове прогнозират, че след време основаването на компания ще бъде по-лесно, но и конкуренцията ще бъде по-голяма. Сега е моментът и хората не трябва да се притесняват да тества и да фалират.

 

За жалост в момента банките са смърт за бизнеса. Колкото по-далеч един бизнес може да седи от банките, толкова по-добре за него, предупреждава експертът.

 

Хората, които стартират бизнес трябва да имат много ясна визия и много ясни цели. Тук обичаме да казваме: "утре всичко може да се случи". Българите винаги са чакали средата да се промени, а не те да променят средата, счита Борис Бачев.