Управлението на града не означава нищо друго освен конкретни резултати, конкретна работа, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия, кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Градът е станал по-чист, тревата е окосена, има по-малко дупки, има нови улици, нови детски градини, нови булеварди, строи се метрото. Това е управлението на града.

 

Построихме над 40 детски градини станаха вече. Строим в момента още, при положение че само преди четири години нямаше нито една построена. Строим училище, строим с много бързи темпове метрото, което със сигурност ще доведе и до намаляване, и то чувствително, на трафика само след една година.

 

Искам да ви дам няколко данни: за 21 години са построени 10 км метро от "Обеля" до станция "Сердика". След това за 5 години са построени 8 км, сега за по-малко от 4 години строим 13 км заедно с паркинги, заедно с нови булеварди.

 

Неотдавна пуснахме голям участък от бул. "Ломско шосе", и то построен от метрото. Това са конкретни резултати, при това тези големи обекти ги изграждаме с европейски средства, така че да не тежат на бюджета на софиянци. Тези средства са безвъзмездни. За тях няма нужда след това да се връщат и по този начин защитаваме и проекта за завода за отпадъци, който ще бъде общински. Това са резултатите.

 

Аз разбирам, че моите опоненти се опитват, и не само отляво - и отдясно, всички в един хор се опитват да омаловажат това, което правя. Но нека да ви припомня, че само преди година и половина аз бях избрана от софиянци на демократично проведени избори, при това с ангажимента да продължа политиката на г-н Борисов, който беше кмет около четири години и в чийто екип аз работех, и то да продължа една политика на изграждане, на строителство, голяма част от обектите споменах преди малко, разбира се, не казах нищо за канализация, която не беше строена никога, години наред, повече от 20 години.

 

Тази година досега сме построили 34 км канализация. Знаете, че това е голям бич за София, една четвърт от София всъщност нямаше канализация в XXI век. Вярно е, че тя не се вижда, но пък се виждат новите улици и бул. "Петко Тодоров", който е изцяло изграден върху големите канализационни колектори.

 

С вълшебна пръчка нищо не може да се направи и ако някой ви обещае, че за година и половина ще реши проблем с бездомни кучета, който е трупан 20 години, ще реши проблем с недостиг на места в детски градини, които са продавани. Ние почнахме с минус.

 

По отношение на местните данъци и такси, нека да подчертая, че комисията разглеждаше жалба от страна на бизнеса за това, че таксата смет за бизнеса е много по-висока от таксата смет за гражданите. Това е така.

 

Ако обърнете внимание гражданите плащат около 1.6 промила, а бизнесът плащаше до миналата година 12 промила. И това наистина беше факт. Ние предприехме редица мерки за това да се облекчи бизнесът.

 

От една страна, бизнесът може да плаща таксата по три различни начина, включително част от таксата да бъде плащана на база на количество отпадък, тъй като може да заяви броя контейнери и на база на този брой да заплаща част от таксата.

 

От друга страна тази година общинският съвет гласува намаляване с два промила. Вярно, не е достатъчно според бизнеса, но в година на криза да се лишим от този приход означава, че ние осъзнаваме, че наистина има известно разминаване.

Но нека да подчертаем и че за гражданите тази такса трябва да бъде социално поносима. Гражданите не можем да ги натоварваме

Много различни варианти се обследват в момента. Прави се изключително сериозен анализ, който ще приключи много скоро за втора фаза на завода за битови отпадъци. Там именно експертите на Европейската инвестиционна банка обследват всички възможности и ще предложат една методика, която да бъде реалистична.

 

Целта е да не е по-скъпо, а да е по-справедливо. Но дали това е възможно и в кои райони, тъй като София има различни условия. Едно са крайните квартали с еднофамилни къщи, където много по-лесно би могло да се въведе плащане на база на количество отпадък, друго са огромните блокове, в които е изключително трудно това нещо да се установи.