Скандал със злоупотреба и търговия с вътрешна информация разтресе улицата на парите вчера. Това беше една от основните причини за понижението на Dow Jones до 11 178 пункта реализирано вчера, след като агенти на Федералното бюро за разследвания нахлуха в офисите на три големи хедж фонда.

 

В координирани действия в Ню Йорк, Кънектикът и Масачузетс, федералните агенти иззеха документи от централите на Level Global Investors, Diamondback Capital Management и насоченият към инвестициите в технологии Loch Capital Management .

 

Информационна агенция Bloomberg съобщи, че от Diamondback и Level Global са оказали съдействие на разследването, като запознати с разследването лица очакват в следващите дни още обиски и изземвания на документи, свързани с незаконни действия на американски хедж фондове.

Разследването засегна инвеститорите и най-вече финансовите компании, и доведе до рязко понижение на Dow Jones Industrial Average с над 150 пункта, веднага след като се разбра за обиските. Акциите на Goldman Sachs Group се понижиха с 3.4% след новината, че следователите проверяват дали брокерите на банката са използвали вътрешна информация за сделки на Wall Street.


Злоупотребата с вътрешна информация е трудно да се докаже, тъй като разследващите органи трябва да докажат намерение или извършване на измама. Злоупотребата с вътрешна информация е инкриминирана в САЩ, като разделителната линия между наказуемото и законосъобразното поведение, датира от началото на 20 век. Тогава съдилищата започват масирана борба с измамите с ценни книжа, разчитайки на законите, приети след срива на фондовия пазар от 1929 г., дал началото на Голямата депресия.

Според Reutres разследването на ФБР се цели и в други хедж фондове като базирания в Чикаго Balyasny Asset Management, който управлява активи на стойност
$ 1.8 милиарда. Според запознати с разследването фондът е злоупотребил с вътрешна информация за търгувана на Wall Street компания в сферата на ИТ.

 

Въпреки обиските засега няма предявени обвинения срещу конкретни лица, като от ФБР заявяват, че не могат да разкриват информация докато разследването продължава.