Три от най-авторитетните икономически издания - "Економист", "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл" са скептични за решението на Федералния резерв на САЩ да намали основната лихва с 0.75%. "Има много признаци за паника в това решение, взето малко повече от седмица преди редовното заседание на ФЕД. Растящият песимизъм относно състоянието на икономиката би могъл да оправдае подобна агресивна ответна мярка, но моментът, в който бе взето решението е странно", пише "Економист".

Според "Файненшъл таймс" драстичното снижаване на лихвите е било оправдано, но Бен Бърнанке е поел риск, като явно е реагирал на борсовия спад, предшествал решението на американската централна банка. Това спешно намаляване на лихвите, само седмица преди редовното заседание на ФЕД, може да създаде впечатлението, че централната банка се е паникьосала, добавя всекидневникът. Освен това, според изданието, това ще засили усещането, че ФЕД се поддава на натиска на пазарите. "Файненшъл таймс" призовава централната банка да обясни защо не е могла да изчака една седмица.

"Уолстрийт джърнъл" от своя страна е на мнение, че това намаляване на лихвите не бива да се опитва да замаскира истинските проблеми на американската икономика, а президентът на ФЕД не трябва да се опитва да успокоява пазарите. "Бърнанке трябва да изясни нещата пред всички - Конгреса, Уолстрийт, инвеститорите и да обясни, че улесняването на кредитирането на е вълшебен елексир за латентния и нерешим проблем на банките", изтъква финансовият всекидневник, и подчертава, че "загубите в банковия сектор и в сектора на недвижимите имоти са реални и трябва да се води борба с тях.

От друга страна Международният валутен фонд приветства решението за понижение на лихвата в САЩ и обеща да подкрепи други подобни мерки, ако положението в Америка продължи да се влошава, съобщава БТА. "Понижението с 0.75% бе уместно и своевременно", подчертава говорителят на фонда Масуд Ахмед в писмено изявление.