Федералният резерв е подготвил стратегия за излизане от политиката на количествени улеснения. Планът предвижда постепенно прекратяване на безпрецедентните покупки на облигации за 85 млрд. долара месечно, с които централната банка стимулира възстановяването на икономиката. 

Според WSJ това ще става постепенно и ще бъде съобразено с възстановяването на доверието и пазара на труда в САЩ. Засега моментът, в който Фед ще стартира тези действия е в процес на обсъждане. 

От централната банка целят да постигнат гъвкавост и да предотвратят пресилена реакция на фондовите пазари. Така, излизането от политиката на количествени улеснения вероятно ще бъде продължителен процес, подобно на повишаването на краткосрочните лихвени проценти на централната банка в периода 2003-2006 г., което стана в 17 поредни стъпки. 

"Не искам да изпусна питомното, за да гоня дивото", коментира Ричард Фишър, президент на Федералната резервна банка на Далас. 

Рязък или изненадващ край на политиката на количествени улеснения може да доведе до срив на фондовите индекси, но пък евентуално закъснение ще предизвика надуване на балон, чието спукване може да има още по-негативни последици. Така Фед балансира на ръба на бръснача и трябва да уцели точния момент, в който да започне да ограничава печатането на пари. 

От Федералният резерв посочват, че са "готови да увеличат или да намалят темпа на покупките" в зависимост от развитието на икономическите перспективи. 

Данните за заетостта в САЩ през април бяха по-лоши от очакваното, а инфлацията се понижи доста под целевия праг от 2%. И двата фактора дават подкрепа за продължаване на политиката на количествени улеснения. 

Но според много от водещите фигури в централната банка на САЩ, възстановяването на икономиката вече е в ход и е време за редуциране на баланса на Фед. Откакто стартира третият кръг на количествени улеснения безработицата е намаляла от 8.1% на 7.5%, а заетостта се увеличава средно със 197 000 позиции месечно, при 157 000 преди това. И това на фона на стабилни инфлационни очаквания. 

Проучване на Wall Street Journal сред водещи икономисти, проведено през тази седмица показва, че 55% очакват Фед да започне да намалява покупките на облигации през третото или четвъртото тримесечие на тази година, а 45% прогнозират, че Федералният резерв ще изчака до следващата година или по-късно. 

Джон Уилямс, президент на Федералната резервна банка на Сан Франциско, заяви в интервю миналия месец, че печатането на пари може да бъде намалено още през лятото. "Търсим трайни признаци на подобрение в икономиката", посочи той, "продължително и непрекъснато подобряване на икономиката."