Днес по обяд пазарът очаква важно решение от председателя на Английската централна банка Мервин Кинг: ще се опита ли и Bank of England, след примера на Федералния резерв, да помогне на икономиката, наливайки пари в нея? Според 36 от 38 икономисти, анкетирани от Bloomberg, отговорът е „не“. Причината – неочаквано силните данни за островната икономика.

Планът на Комисията по монетарна политика в АЦБ дотук предвиждаше да се изкупят държавни ценни книжа на стойност 200 млрд. паунда. Но безработицата във Великобритания се оказва по-малък проблем, отколкото в САЩ. Икономическият растеж през третото тримесечие е 0.8%. Данните за промишлените поръчки и услугите през октомври са добри и показват, че импулсът се запазва. Инфлацията е 3.1% през септември, над целевата граница, определена от АЦБ. Правителството предприема най-амбициозната програма за съкращаване на разходите си от втората свтовна Война насам. Лихвите са рекордно ниски.

Всичко това дава достатъчно основания на анализаторите да предположат, че Мервин Кинг няма да играе по свирката на Бен Бернанке. САЩ и Великобритания се оказват в различна икономическа ситуация и прилагането на едно и също лекарство не е подходящо. Другият вариант е Кинг да съкрати мащаба на моетарния стимул от първоначалните 200 млрд. паунда на само 50 млрд. паунда, за да не разочарова твърде много пазара.

Освен АЦБ, днес се очаква решението по монетарната политика на ЕЦБ. Японската централна банка ще се произнесе утре.