Федералният резерв на САЩ изпитва безпрецедентен натиск от централните банки да наводни финансовата система с долари, подкрепяйки правителствените усилия до възвърне увереността и да свали лихвите по кредитите.

Европейската централна банка, Банк ъф Ингланд и централната банка на Швейцария ще предоставят неограничено количество в долари със седемдневен, 28-дневен и 84-дневен матуритет с фиксирана лихва, стана ясно днес. Всички предишни суапове между Фед и други централни банки са закрити.

С осигуряването на неограничено количество долари те подкрепят плана на Г-7, за да са сигурни, че системата е напълно ликвидна, коментират икономисти. Според някои от тях ще станем свидетели на осигуряването на още по-голяма ликвидност и още по-агресивно сваляне на лихвите.

В Лондон, LIBOR, лихвата за междубанкови заеми в долари за срок от три месеца, се понижи със 7 базисни пункта до 4.75 %.

Взети заедно, последните предприети действия, увеличават шансовете за скорошна стабилизация на пазарите, заяви екип от Goldman Sachs Group Inc. Платежоспособността на банките се увеличава, след като правителствата осигуряват защита, допълват те.

От своя страна от ФЕД заявиха, че централните банки ще продължат да работят заедно, за да осигурат достатъчно ликвидност на кредитните пазари.

Тези действия са безпрецедентни, заяви главният икономист на ECU Plc Нийл Макинан като допъни, че това е много по-важен ход от координираното намаление на лихвите от миналата седмица.

Източник Bloomberg