Днес се очаква Федералният резерв да обяви нова програма, с която се надява да оживи икономиката на страната – може би първата от серия стъпки за постигане на по-силен растеж, пише Reuters.

П
редполага се, че централната банка ще се опита да понижи дългосрочните лихви, като ребалансира своя портфейл с 2.8 трилиона долара в посока на повече дългосрочни облигации в него.

Вероятно е републиканците да се противопоставят на този ход. Тази седмица лидерите на Републиканската партия в писмо до председателя на ФЕД Бен Бернанке са настоявали той да се въздържа от нови икономически интервенции.

Но централната банка е на мнение, че с промяна в структурата на облигационния портфейл може да се насърчи рефинансирането на ипотеките и заедно с това инвеститорите да се решат на по-рискови вложения, например в корпоративни облигации и акции – без да се оказва въздействие върху потребителските цени.

След края на двудневното заседание на комисията, която определя монетарната политика на САЩ, се очаква изявление /около 21:15 часа бълагрско време/.

ФЕД вече даде сигнал, че високата безработица, ниското потребителско и бизнес доверие, притеснителното понижаване на кредитния рейтинг и ескалиращата европейска дългова криза налагат нови действия за предотвратяване на допълнително отслабване в неуверения икономически растеж на САЩ.

Днес Bank of England показа солидарност с ФЕД, като заяви, че ще инжектира повече пари в икономиката след октомври.

Икономиката на САЩ през първото полугодие постигна под 1% ръст на БВП, анализаторите вече предупреждават за риск от рецесия. Същото посочи и МВФ в последния си доклад. Препоръката на Фонда към Вашингтон е за допълнително охлабване на монетарната политика – дотогава, докато не се появят признаци на инфлационна психология.

От декември 2008 г. основните лихви в САЩ са на практика нулеви; балансът набъбна тройно до сегашните 2.8 трилиона със серия акции по изкупуване на облигации. Тоест вече сме свидетели на най-агресивната монетарна политика в историята на централната банка. На последното си заседание на 9 август, ФЕД обеща да държи лихвите нулеви до средата на 2013 г.

Но има и критики – досега всички усилия на Бернанке и екипа му не дават резултат. Нови монетарни мерки могат да дадат откат и да донесат негативни нежелани ефекти. Това се превръща в ключов предизборен аргумент за републиканците: по думите на кандидата Рик Пери, ако ФЕД продължи да печата пари, това ще е равнозначно на държавна измяна.

Според Reuters, централната банка няма да се поддаде на политическия натиск и заради него да се откаже от плана си за монетарна експанзия, но може да положи повече усилия да обясни и оправдае действията си.

Финансовите пазари очакват от ФЕД да ребалансира портфейла си в програма, която е получила кодовото име Operation Twist /смяна на операциите, twist в случая е промяна в композицията на правителствените ценни книжа в портфейла/.

В редица хазартни игри има две опции:
Stick и Twist, първата е да се държи картата, втората – да се подмени с нова, обяснява Guardian. Точно това смята да направи централната банка: през последните две години количествените улеснения натрупаха в портфейла й допълнителни ДЦК за 1.65 трилиона долара. Някои от тях са с падеж след 2 години, други са дългосрочни, до 30 години.

Надеждата на централните банкери е, че ако започнат да купуват дългосрочни ценни книжа, те ще създадат повече търсене, отколкото предлагане. Това ще понижи доходността по ДЦК и ще окаже депресивен ефект върху лихвите по дългосрочните кредити, като например ипотеки, студентски заеми, автомобилен лизинг и т.н.

Подобна маневра централната банка вече е предприемала по време на Студената война. „Туистът“ на ФЕД от 1961 г. като цяло се счита за провал, но е бил осъществен в много малък размер, за да се твърди със сигурност каквото и да е, коментира New York Times. Тогава една от формулираните цели, освен да се понижат дългосрочните лихви, е била да се вдигнат краткосрочните, което би означавало привличане на повече инвестиции от чужбина и подкрепа за долара.

Не е известно все още дали ФЕД ще реши да продава краткосрочни ценни книжа, преди да ги замени с дългосрочни, или просто ще подменя книжата при падеж.

Пазарът също така очаква ФЕД да понижи лихвата, която плаща на банките за държаните в централната банка на депозит пари – ход, който цели стимулиране на кредитирането вместо трупането на резерви.