Без Турция в редиците си, Европейският съюз може да забрави за амбициите си да е глобален играч на политическата и икономическата сцена. Това каза в интервю за EurActive бившият вицепрезидент на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген. На въпрос колко важна е Турция за Европа, Ферnойген отговаря, че страната е значима от гледна точка на стратегическото развитие, а също и в икономически аспект.

 

"Стратегически Турция е страна, която може да бъде посредник между западните демокрации и ислямския свят. Тя би могла да играе много важна роля за това в каква насока арабския и ислямския свят ще започне да се развива", казва бившият вицепрезидент на Европейската комисия.

 

Ферхойген казва още, че въпросът за присъединяването на Турция към Европейския съюз е от решително значение за бъдещето на Европа и че тя не може без Турция. "Икономически Турция е една от най-силните европейски икономики, расте много с много бърза скорост. Освен това страната стои в един регион, който има огромен потенциал . Това означава, че Турция няма да отслаби Европейския съюз, а напротив - ще го подсили", са думите на Ферхойген.

 

В интервюто той обяснява, че интеграцията между европейските страни трябва да продължи. Преди да се пристъпи към заздравяване на връзките обаче е нужна реформа на институциите. Една от ключовите промени, които се налагат, е държавите да отдадат суверенитета си към една централизирана инстанция.