400 фермери все още не са върнали неправомерно взети субсидии в размер на 400 хиляди лева, съобщават Държавен Фонд „Земеделие”. Европарите са отпуснати по т.нар Код 6 за Кампания 2007.

По повод изявления на фермери от Кърджалийско за готвени протести заради изискано възстановяване на субсидии за Кампания 2007, от Държавен фонд „Земеделие” припомнят, че това са неправомерно отпуснати средства. Парите са изплатени през септември 2008 г. със заповед на тогавашния министър на земеделието Валери Цветанов. Земеделците са взели неправомерно субсидии за площи, които не отговарят на условията за подпомагане. Поради това Разплащателната агенция предприема действия за събиране на тези средства.

От фонд „Земеделие” припомнят още, че именно заради казуса с Код 6, от Брюксел е предложена санкция за България в размер на 44 млн. евро за 2007-ма и 2008-ма година.

Вчера животновъди от района на Момчилград излязоха в центъра на родопския град, за да протестират. Причина за недоволството им бе, че около 200 от тях в региона били получили предупредителни писма от ведомството, в които ги приканват да възстановят суми, получени като субсидии през 2007 година за пасища.