Саудитска Арабия не може да компенсира срив на доставките от Либия – твърди милиардерът Джим Роджърс, прочут инвеститор, който залага на повишаването на цените на търговските стоки и петрола от 1999 г. насам, в телевизионно интервю за Bloomberg.

Рияд от десетилетия лъже за запасите си. Последните два пъти, когато кралството обеща, че ще увеличи доставките, не го направи – просто защото не разполага с достатъчно петрол за това, твърди Роджърс, който е отправял съвети към бившия американски президент Джордж Буш да не вярва на арабските обещания.

Инвеститорът е категоричен: причината петролът да поскъпва е фактът, че запасите на суровината от известните находища се изчерпват.

Преди шест месеца барел петрол струваше 75 долара. В този момент барел брент струва 112.90 долара, а барел WTI се търгува за 97.75 долара. Според Роджърс, сегашният рекорд от 148 долара за барел със сигурност ще бъде бит, това е само въпрос на време.

Ако утре в Близкия Изток започне война, след седмица при петрола ще има нов рекорд. Ако не се случи нещо драматично през следващите дни, цената на петрола ще се върне назад за известно време. Но само за малко – запасите в известните находища намаляват, твърди милиардерът, който придружаваше Джордж Сорос в първите му инвестиционни стъпки.

Инвестиционният съвет на Роджърс сега е, че ако някой по някаква причина не иска да притежава петролни фючърси, той може да купува акции на компаниите производители. Другите инвестиционни зони според него днес следва да са аграрният сектор, енергетиката, и по-специално възобновяемата енергия.

При пазар на биковете /bull market, пазар залагащ на ръст на цените/ не е известно колко надалеч може да стигне поскъпването, посочва инвеститорът. „Ето, сам аз съм бик. В един момент и аз ще реша да продам. Но след това цената може да се увеличи двойно“. Роджърс дава за пример акцията на Cisco, която се покачи с 200%.

Ще дойде краят и на бичия пазар при суровините, но до там ни делят още няколко години, отбелязва Роджърс. Инвеститорът предсказа преди година и половина рекордният ръст на златото, макар че тогава той посочи цена от 2000 долара за тройунция, която се оказа преувеличение. Роджърс обаче продължава да твърди, че жълтият метал в рамките на десетилетието ще стане толкова скъп.

Същото важи и за среброто. „Всички тези цени ще стигнат абсурдни нива до края на десетилетието“, предсказва Роджърс.

Относно цените на селскостопанските стоки Роджърс твърди следното: аграрната продукция все още е изключително депресирана като цени. По неговите изчисления, цената на захарта през изминалите 5 години се е покачила с 600% и въпреки това тя остава с 50% по-ниска от историческия си връх. „Поразително е пространството за поскъпване“, твърди той.

Не може да си бик във всичко: Роджърс например продава акции на развиващите се пазари, за да хеджира експозициите си в суровини.

Според него, акциите на Wall Street са пре-експлоатирани. Неговата формула е: ако световната икономика се подобрява, ще купувам суровини. Ако световната икономика се влошава, ще купувам суровини.

Преди две години Роджърс даде пак за Bloomberg интервю, в което заяви, че центърът на тежестта се сменя от финансистите и финансовите посредници към производителите на „реални неща“, към фермерите например. Днес той държи на прогнозите си: фермерите ще са тези, които ще карат „Ламборджини“. И умните момчета не са тези, които днес се учат да карат такси, а тези, които се учат да карат трактори.