През последните три години се е увеличил броят на фермите в България и обработваемата земя. Това съобщи заместник – министърът на земеделието Светлана Боянова, която откри конференция за прилагането на общата селскостопанска политика в България от 2007 г. досега. Ресорният зам.-министър отчете и тенденция в окрупняването на земеделската земя.

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обобщи, че за последните три години, когато у нас се е прилагала общата селскостопанска политика на ЕС, на българските земеделци са изплатени 1,261 млрд. лв. по линия на директните плащания за обработваема земя. С прилагането на директните плащания се е увеличил и делът на обработваемата земя у нас.

Виненият бранш също бележи напредък в усвояването на европейските пари по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. За периода 2008-2009 година са изплатени 15 млн. лв. за преструктуриране на винарския сектор, което е 50 процента от общия бюджет по програмата. За стопанската 2009-2010 година пък са усвоени 70 процента, като са разплатени 26 млн. лв. по програмата.