Суверенната дългова криза на еврозоната не знае граници. Европейската централна банка разкри, че е предоставила 500 млн. долара на една банка, което е най-голямата сума в подобна операция от октомври 2010 г. насам.

Това показва, пише Financial Times, че една европейска кредитна институция не може да получи от пазара долари. Затова не е странно, че Федералната резервна банка в Ню Йорк иска да провери как големите еворпейски банки финансират операциите си в САЩ.

Ако традиционните източници на финансиране са заключени заради дълговите експозиции в еврозоната, то банките сигурно ще имат затруднения да изпълнят задълженията си на щатския пазар, коментира FT. Загрижеността, изказана от ФЕД Ню Йорк трябва да напомни на политиците в еврозоната, че глобалната финансова стабилност е изложена на риск заради провала им да се справят с дълговата криза на страните.

Щатските фондове на паричния пазар може и да осигуряват малък дял от цялото финансиране на европейските банки, но дават представа какъв е рискът: те са намалили както срока, така и обема на отпусканото кредитиране. Испанските банки BBVA и Santander миналата година загатнаха за това, когато се затрудниха да наберат достатъчно финансиране в долари.

Тази година, когато инвеститорите треперят заради риска около италианския дълг, италианските банки са тези, които търсят алтернативно финансиране, след като източниците от САЩ секнаха.

Само през юли, италианските банки са използвали репо кредитните линии на ЕЦБ в размер на 40 млрд. евро повече, за да компенсират спирането на финансиране от САЩ, според Morgan Stanley.

Френските банки също са големи ползватели на паричните фондове от САЩ, като според оценки на брокери за BNP Paribas сумата е 50 млрд. евро, а за Société Générale 38 млрд. евро. Но тези две банки демонстрираха много по-малък прираст на потърсените от ЕЦБ кредити, което евентуално означава, че могат да възобновят доларовото си финансиране, макар вероятно и за по-кратки срокове.

Италианските и френските банки са по-скоро изключение по отношение на необходимото им финансиране. Големите европейски банки средно са набрали 90% от необходимия капитал за 2011 г., но им трябват още 80 млрд. евро. Най-много трябва да намерят италианските банки /16.4 млрд. евро/, на първо място Intesa Sanpaolo и UniCredit.

На френските банки не им достигат 14.9 млрд. евро /основно на BPCE и Crédit Agricole/. Британските банки се нуждаят от допълнителни 14 милиарда евро, предимно за Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland.

ФЕД и инвеститорите в акции на банките с основание са приотеснени за бамнковото финансиране. Политиците в Европа все още са индиферентни, така че според FT работата на ЕЦБ тепърва започва.