В центъра на дневния ред на срещата на финансовите министри от Г-7 са банковата реформа и икономиите в еврозоната.

 

Те ще се опитат да постигнат единство по отношение на общи мерки за стимулиране на икономическия растеж. Поради ограничените възможности за фискална реакция, стимулите вероятно ще трябва да бъдат въведени чрeз централните банки и нови улеснения на техните парични политики.

 

Джордж Осбърн, който председателства преговорите, се опитва да фокусира дебата върху това, какво може да се направи за подпомагане на растежа, в момент, когато повечето правителства се опитват да намалят разходите си и за целта повишават данъците.

 

Това е "възможност да се прецени какво още може да направи паричната политика в подкрепа на възстановяването, като същевременно се гарантира, че средносрочните инфлационни очаквания остават закотвени", посочи Осбърн.


Финансовият министър на Германия, Волфганг Шойбле също показва, че в по-голяма степен подкрепя облекчаването на строгите фискални мерки в европейските страни. Той е подложен на критики от колегите си за политиката на строги икономии, която налагаше досега в еврозоната.

 

Шойбле коментира, че правителствата от еврозоната имат достатъчно място за действия, за да се справят с рецесията в региона.

 

Преосмислянето на позицията на Германия отразява тежката ситуация, в която се намира единният пазар и най-вече увеличението на безработицата в еврозоната.

 

Европа трябва да намери правилния баланс между икономическия растеж и фискалната дисциплина, според финансовият министър на САЩ, Джак Лю. Европейската комисия очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие с 0.4% през тази година.

 

От Вашингтон коментираха, че ще използват срещата, за да призоват Германия да отпусне мерките за икономии и да увеличи вътрешното си търсене в подкрепа на европейския растеж.

 

"Укрепването на европейското търсенето е най-важната предпоставка за възстановяване на растежа в развитите икономики и по този начин растежа на световната икономика", коментират от американското министерство на финансите.