Финландия е напълно отдадена на еврото, заяви финландският министър по европейските въпроси след коментари от външния министър, че страната се готви за разпадането на еврозоната. 

"Изявлението на министъра на външните работи Туомиоя по никакъв начин не отразява позиция на финландското правителство", каза Александър Стуб. "Финландия стои на 100 процента зад евро", добави министърът по европейските въпроси. 

Той реагира след като външният министър Ерки Туомиоя заяви пред The Daily Telegraph: "ние трябва да се изправим открито пред възможност за разпадане на еврозоната". 

Туомиоя, който е член на Социалдемократическата партия от управляващата коалицията, заяви, че финландските власти имат "оперативен план за всяка възможност". 

Стуб, който пък е член на дясноцентристката партия Кокумус, обяви че колегата му  вероятно е изразил личното си мнение. 

"Позицията на правителството е много ясна: ние сме проевропейски настроени и ще работим за подобряване на ситуацията в еврозоната", каза Стуб. 

Финландия е единствената държава в Европейския валутен съюз, която успя да запази отличния AAA кредитен рейтинг със стабилна перспектива и от трите основни международни агенции. 

"Това е, което хората мислят навсякъде", заяви вчера Туомиоя коментирайки спекулациите за края на единната валута. "Но има консенсус, че разпадането на еврозоната ще струва повече в краткосрочен и средносрочен план от управлението на кризата". 

"Но нека да добавя, че разпадането на еврозоната не означава край на Европейския съюз. То дори ще накара ЕС да функционира по-добре ", каза той. 

"Няма правила за това как да се напусне еврозоната, но това е само въпрос на време. Или югът или северът ще се откъсне, защото тази валута е като усмирителна риза, която причинява нещастие на милиони и унищожава бъдещето на Европа", счита Туомиоя.

"Това е тотална катастрофа. Ние скоро ще свършим парите по начина, по който ги харчим. Но никой в ​​Европа не иска пръв да се измъкне от еврозоната и да поеме цялата вина ", каза той. 

"Що се отнася до гърците, те си решават дали искат да останат в еврозоната", заяви Туомиоя. "Ние не можем да принудим Гърция да се откаже от еврото. Но можем да спрем кредитирането и това би довело гръцката държава до фалит. Тогава бихме могли да спекулираме дали гърците все още ще искат еврото", обясни Туомиоя.