Финландия не смята да се откаже исканото обезпечение при предоставянето на средства за спасяването на Гърция. Този тип договорка, срещу която скандинавците склониха да участват в операцията, сериозно разгневи политическите лидери на останалите страни от еврозоната, защото ако и други държави решат, че няма да участват безвъзмездно, това може още повече да забави помощта за Гърция.

Само преди дни стана ясно, че Гърция е съгласна с искането на Хелзинки, но тъй като спасяването на страната е в ръцете на Европа, и тази договорка не може да бъде сключена заобикаляйки останалите. Още преди структурирането на втория пакет за Гърция, Финландия тропна с крак и обяви нежелание да спасява повече. Позицията не само на политиците, но и на финландците е, че тези, които са закъсали, трябва да бъдат оставени да фалират. Нещо, което финансистите в европейските съюзни структури всячески се мъчат да предотвратят, защото това ще означава нови загуби за банките, а от там и за всички в зоната.

Днес Helsinki Times цитира премиерът на Финландия Юри Катайнен, че страната няма да се откаже от исканото обезпечение на средствата, които би дала за спасяването на Гърция.