Финландският финансов министър Юта Урпилайнен заплаши, че страната му предпочита да напусне еврозоната, отколкото да плаща чужди дългове. Това той прави в интервю за финансовия ежедневник Kauppalehtсi, цитирано от The Wall Street Journal.

 

"Финландия се е обвързала с членство в еврозоната и ние мислим, че еврото е полезно за Финландия, но страната не ще бъде привързана към еврото на всяка цена, така че ние се подготвяме за всички възможни сценарии", казва министърът.

 

Скандинавската държава е една от малкото, останали с първокласен рейтинг ААА. Евентуално обединяване на дълговете на страни от еврозоната би повлияло негативно върху този статус, ето защо Финландия не приема идеята за такъв тип интеграция, при която се поема колективна отговорност.

 

Страната е против решението на европейските лидери от миналата седмица, което позволява на Европейския стабилизационен механизъм да купува директно облигации, за да спомогне за намаление на лихвите по държавните облигации, което притиска икономиката на Испания и други уязвими страни в еврозоната.

 

От интервюто става ясно още, че през следващата седмица Финландия започва преговори с Испания, за предоставянето на финансова помощ за банковия й сектор срещу обезпечение.

 

Не за пръв път Финландия демонстрира твърда позиция, която е обратна на тази, около която се обединява европейската общност. През миналата година страната създаде значителни трудности пред структурирането на втория спасителен пакет за Гърция и се съгласи да помогне за него едва след като получи двустранно споразумение с Атина за обезпечаването на заетите средства с активи.