Финландски концерн има интерес да придобие 20% от проекта ЕЦ Белене. Това пише руският вестник Взгляд, който цитира интервю на премиера Бойко Борисов, дадено пред българския канал TV+. Само преди дни председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев предупреди, че има заявен интерес от страна на  европейски инвеститор, който би финансирал 51% от стойността на централата.

Изданието припомня, че споразумението за построяването на втора атомна централа в България бе постигнато през 2006 година. До момента обаче проектът не постига задоволителен прогрес, тъй като остава нерешен въпроса за финансирането на централата. През 2009 година стратегическият инвеститор RWE се отказа от участието си в проекта, въпреки че преди това се бе ангажирал да финансира 49% от работата по изграждане на централата.

Това доведе до създаването на проектна компания, в която контролния пакет държи българската страна, 40 - 45% от акциите са на държавната руска компания Росатом, а по 1% държат финландският Fortum и френският Altran. Последните двама акционери разполагат с възможност да увеличат участието си за сметка на българския или руския дял в проектната компания.

В последствие Росатом заяви, че е готов да финансира проекта на 100%, като българската страна запази контролния си пакет в компанията. Статията на вестник Взгляд завършва с данни за стойността на проекта, който според тях възлиза на € 6.4 млрд.