Над 2 млн. евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година, съобщи специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев на форума за киберсигурност организирано по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщи БТА. По думите му средната сума, която дават компаниите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е около 15 хил. евро.

Около 60% от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират, твърди още експерта. Хакерските посегателства могат сериозно да спънат бизнеса като срокът за възстановяване на данните е от 23 дни до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, обясни още Генев. 

Според него над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Той счита, че фирмите са лесна мишена, тъй като в около 90% от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище. Това означава, че фирмите не могат да покрият стандартите за надеждност и работа с партньори в чужбина.

Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност, каза регионалният представител на ИАНМСП Николай Петканов.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът по дигитална и фискална сигурност.