Португалия пласира 5-годишни държавни облигации за 2.5 млрд. евро през тази седмица при лихва под 5%.

Рейтинговата агенция Fitch определи като положително завръщането на Португалия на финансовите пазари след отпускането на спасителната й помощ през 2011 г.

Въпреки това агенцията подчертава, че страната няма да получи пълен достъп до пазарите до изтичането на програмата на ЕС и МВФ. Затова ще е необходима допълнителна финансова подкрепа и нова спасителна програма, се посочва още в становището на Fitch.

Неколкократно управляващите коментираха, че Португалия няма да има нужда от допълнителна финансова помощ и ще се стреми да излезе от сегашната спасителна програма за 78 млрд. евро, колкото се може по-скоро.

Според рейтинговата агенция най-голямото предизвикателство е слабата перспектива пред икономиката на страната, която се намира в най-тежката си рецесия от 1970 г. насам. Това затруднява допълнително правителството в усилията му за намаляване на дефицита.

Остава отворен и въпросът дали Португалия няма да бъде подкрепена от програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. Все още обаче не е ясно при какви условия би се прилагала програмата на ЕЦБ, подчертават от рейтинговата агенция.

Португалският президент Анибал Кавако Силва призова за спешни действия за спиране на „спиралата на рецесията”, като предупреди европейските лидери, че сегашните мерки са станали социално неустойчиви.